суботу, 28 січня 2012 р.

Україна повна таємниць і загадок: на Донеччині виявили аналог Мертвого моря

Мінералізовані шахтні води - реальна проблема для діючих підприємств. Але саме завдяки цим водам біля Соледара в Донецькій області, утворилося унікальне озеро. Дніпропетровські дослідники, які його і виявили, стверджують, що його властивості подібні до Мертвого моря.
«Мета була одна - це експедиція в першу чергу. Ми хотіли знайти шахту. Таємнича шахта, про неї розповідають багато…» - каже Андрій Воробйов, керівник клубу драйверів.
Недалеко від Соледара дійсно колись була шахта. Після Другої Світової війни  її підірвали. Тепер вона повністю затоплена. На її місці утворилося п'ять озер. Саме на дослідження цих водойм осінню з'їхалися дайвери з Луганська, Донецька і Дніпропетровська.
Усім діставалися різні озера. За волею випадку Андрію Воробйову з товаришами дісталося це озеро, як потім з'ясувалося – унікальне.
Незвичайне озеро в діаметрі близько ста метрів, посередині воно розділене піщаною косою. Унікальне воно температурою. У одній половині на поверхні вона становить близько 20 градусів, але якщо зануритися на 5 метрів глибше - доходить до 30.
«Один раз я таке зустрічав у всесвітньо відомому озері Медуз на Палау. У наших широтах такого немає, в наших широтах чіткий закон - чим глибше, тим холодніше» - стверджує  Андрій Воробйов.
У солоних озерах зіткнулися дайвери і з "рідким склом". Так називають перехід прісної води в морську. Але в цій водоймі незвичайна ситуація - тут солона вода переходить в ще солонішу.
Я такі переходи зустрічав, коли занурювався в печери. У печерах це дуже видно. При переході з прісної води, ви лягаєте на шар соляний
Найближчим часом Андрій Воробйов знову збирається відвідати солоні озера Соледара, щоб перевірити, чи залишаються вони такими ж гарячими взимку.

Джерело -  Справжня варта

Немає коментарів:

Дописати коментар