пʼятницю, 6 січня 2012 р.

Українці очікують погіршення відносин з Німеччиною та ЄС


Репрезентативне опитування DW-Trend показує, що українці очікують гірших відносин їхньої країни з Німеччиною та ЄС. Насправді все вказує на те, що Україна відвертається від Європи, вважає Бернд Йоганн.


Зазвичай, за результатами різних опитувань, більшість українців відгукувалися позитивно про стан відносин їхньої країни з ЄС та Німеччиною. Відносини є дружніми й партнерськими, вважали вони. Але часи, вочевидь, змінилися. Репрезентативне опитування українців DW-Trend, проведене на замовлення Deutsche Welle незалежним дослідницьким інститутом IFAK Ukraine з певними часовими проміжками, уперше демонструє негативну картину: тільки кожен четвертий українець вважає, що відносини між Україною та ЄС є позитивними. Стосовно відносин з Німеччиною картина теж негативна. Число українців, які мають хороше враження від відносин з Європою, помітно зменшилося в порівнянні з попередніми опитуваннями.

Період заморозків у відносинах?
 Невже з початком зими починається і період заморозків у політичних відносинах? Опитування чітко показує, що серед населення в Україні поширюються песимістичні настрої. Ще трохи більше, ніж половина респондентів виступають за вступ України до Євросоюзу, але очікування від прогресу у відносинах малі. Майже половина українців (44 відсотки) вважають, що за президентства Віктора Януковича відносини з ЄС та Німеччиною погіршилися.
Це погані новини незадовго до запланованого у грудні саміту між Україною та ЄС. На зустрічі могли б підписати угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі. Україна і ЄС могли б у такий  спосіб зробити великий крок назустріч один одному. Зиск був би від цього для обох сторін, з цього треба виходити. Адже делегації на переговорах за минулі місяці сформулювали й узгодили вже свої інтереси. Утім, на ці великі заслуги кидає тінь новітній політичний розвиток, який, як показало опитування, турбує й українців.

Загроза авторитарних тенденцій

 Передусім ідеться про вирок Юлії Тимошенко. Обставини процесу та винесений вирок про семирічне ув’язнення колишньої глави уряду України оцінили як політичний не лише в ЄС та Німеччині. 52 відсотки українців, як показало опитування, також вважають його вироком з політичних мотивів. Тільки 31 відсоток назвали цей вирок справедливим.

 Водночас опитування показало, що в Україні люди дедалі більше бояться сваволі органів влади й авторитарних тенденцій. Такий політичний розвиток не пасує до основоположних цінностей ЄС, який базується на  економічному благополуччі громадян і принципах правової державності. Тобто проблеми, які нині так сильно обтяжують відносини між Україною та Європою слід усунути, щоб уможливити подальше зближення.

Відвернення від Європи?

 Переживання українців, які стають очевидними з останнього опитування, чітко вказують на те, що українські громадяни сподіваються на економічне благополуччя, демократію і правову державу. Це ті цілі, які переслідує і ЄС. Отже, тісне партнерство між Україною та ЄС було б правильним шляхом до досягнення прагнень українців. Але все виглядає на те, що Україна таки від ЄС відвертається, і українці вже на це налаштувалися. Вони практично не очікують, що владі на чолі з президентом Януковичем вдасться поліпшити відносини з Європою.

Джерело - Німецька хвиля

1 коментар:

  1. це одна сторона монети,інша те що вимогає від укра'іни євросоюз я думаю про це буде цікаво дізнатися.

    ВідповістиВидалити