понеділок, 20 лютого 2012 р.

Українці святкують Масляну


Для православних християн розпочинається Масляна - останній тиждень перед Великим постом. У церковних книгах цей тиждень називають сирним, тобто вже не можна їсти м'яса, але наступні сім днів ще дозволено вживати сир, молоко, яйця та масло.

Звичай святкувати Масляну перейнятий від язичників - вони проводжали зиму й зустрічали весну.

Кожен день тижня має власні традиції. В понеділок влаштовують гуляння і роблять з соломи ляльку. У вівторок дівчата частують млинцями хлопців, а свекрухи приглядають невісток. У середу теща пригощає зятя, а в п`ятницю в гості чекають на тещу. І зять має запросити її особисто.

У неділю гуляння завершують, сповідаються і просять одне в одного вибачення. Потім йдуть до лазні - Великий піст зустрічати треба очистившись і душею, і тілом.

Основною обрядовою стравою Масляної в Україні були вареники із сиром, які вживалися з маслом чи сметаною.



Джерело - dniprograd.org

Немає коментарів:

Дописати коментар