четвер, 9 лютого 2012 р.

Щорічний опалювальний апокаліпсис дістався Донеччини: замерз Краматорськ


Більше 150 будинків і об'єктів соціальної сфери в центральній частині Краматорська відключені від теплопостачання у зв'язку з поривом теплотраси.

Подібні аварії на Донбасі стали нормою життя, яка з року в рік (від самого Алчевська у 2006 році) проявляється в різних містах. Цього року настала черга Краматорська. Сильні морози, властиво, спричинили аварію на тепломережі. 

Внаслідок прориву теплотраси в Краматорську від теплопостачання були відключені 191 багатоповерховий житловий будинок, 4 лікарні, 6 шкіл і 5 дитячих садків. Увечері 6 лютого аварійні бригади ліквідували прорив теплопроводу, після чого почалося поступове підключення будинків до теплопостачання.

У МНС повідомляють, що зараз в Краматорську розгорнуті 5 пунктів обігріву населення, в які у разі необхідності можуть звернутися за допомогою громадяни. «При цьому масових звернень громадян за допомогою не спостерігається», - зазначають у відомстві.

За попередніми даними, причиною пориву тепломагістралі став фізичний знос труби. Ситуація нагадує Алчевськ, та так, що наче в дзеркало дивишся. Йдеться лише про те, що то було аж 6 років тому, а от життя наших комунальників (та, врешті і чиновників, які формують бюджети) нічому не навчило.

В Алчевську тоді пробелму вирішили тим, що за пільновимим цінами поставили половині міста автономне опалення і міні-котельні на дім, таким чином локалізувавши наслідки майбутніх аварій, які, до слова, все ж були, хіба що не такі масштабні.

Очевидно, Краматорськ спіткає та сама доля, а от про зміну обладнання тепломереж, яким вже років більше, ніж нашій країні, вдвічі, знову ніхто так і не заговорить.

Важлива відмінність полягає у тому, що тоді це явище для нашої країни було першим з такого роду, звісно, проблеми з опаленням виникали і виникають щороку, але таких глобальних і, що важливо, резонансних у ЗМІ, ще не було. І тоді всі, хто тільки міг кинулися допомагати бідним замерзлим громадянам і давати на відновлення систем гроші. Про якісь значні суми в допомогу мешканцям та комунальникам Краматорська поки ніде не йшлось.

Біда не приходить сама

В ніч на 8 лютого Краматорська ТЕЦ поступово почала підключати будинки до опалення після аварії на теплотрасі, яка залишила центр міста без опалення майже на добу.

Однак з'явилася інша проблема: у багатьох будинках воду до кінця не спустили, вона замерзла і коли по трубах пішла гаряча вода, відбулися пориви внутрішньобудинкових мереж, з якими тепер і борються комунальники.

«У нас два рази намагалися запустити опалення, але в трубах залишилася вода, яка замерзла - її не спустили до кінця, - говорить Вадим, житель третього будинку по вул. Марата. - Стався порив і тепер в підвалі повно води. Зараз по будинку бігають слюсарі з паяльними лампами, щось намагаються зробити, але нічого не змінюється ».

«Ми ще довго будемо розгрібати наслідки аварії на ТЕЦ, до закриття опалювального сезону, може, і встигнемо, - каже слюсар, який побажав не називати своє ім'я. - Вчора по телевізору передали, що запустили всі будинки, насправді роботи ще дуже багато ».

Судячи з усього, Алчевськ ще вийшов сухим з води порівняно з цьогорічною краматорською ситуацією.



Джерело - 

Немає коментарів:

Дописати коментар