неділю, 15 квітня 2012 р.

Краснопавлівське водосховище критично обміліло


За словами начальника Краснопавлівської дільниці Управління каналу «Дніпро-Донбас» Павла Вовка, водосховище і раніше міліло, але не на стільки. Якщо у найближчий час водоймище не прокачають, води мешканцям двох міст вистачить у кращому випадку на 2 місяці.
До критичної позначки рівня води у Краснопавлівському водосховищі залишилося 80 сантиметрів, говорить головний державний санітарний лікар району Тетяна Овчарюк. А забирають кожної доби з Краснопавлівки стільки води, що рівень зменшується на 1-2 сантиметри.

«Краснопавлівське водосховище перетворилось на велику калюжу. Вода має дуже велике органічне забруднення, тому що вона не оновлюється. Поповнення здійснюється лише за рахунок атмосферних опадів і маленьких річок та джерелець», - розповідає Тетяна Овчарюк.

Для того, щоб Краснопавлівське водосховище нормально функціонувало, його потрібно щорічно прокачувати. Останній раз тут це робили 2 роки тому. Однак, за словами Тетяни Овчарюк, і тоді через недостатнє фінансування показники якості води не були доведені до ГОСТу. Взагалі ж нормальний режим роботи Краснопавлівського водосховища порушено понад 10 років тому. Все це негативно впливає на якість тієї води, яку ми отримуємо.

Краснопавлівске водосховище належить каналу «Дніпро-Донбас». Це державне підприємство. Воду комунальникам воно віддає безкоштовно, а фінансується з державного бюджету. Як розповідає Павло Вовк, кожного року підприємство змушене очікувати рішень уряду про цільове виділення грошей на водообмін. Але кошти дають не завжди. Тож суми щорічно зростають. Сьогодні, щоб прокачати водосховище, потрібно 38 мільйонів гривень. Павло Вовк сподівається, що клопотання керівників району та міста посприяють тому, що ці гроші водосховищу виділять. А у санстанції побоюються, що до проведення в Україні Євро-2012, тобто до червня, фінансувати водообмін водосховища ніхто не буде.



Джерело - sigmatv.net.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар