четвер, 17 травня 2012 р.

Литвину передали прохання не допустити ухвалення закону про мови


Представники низки українських громадських організацій передали звернення на ім’я Голови Верховної Ради Володимира Литвина із закликом не виносити на порядок денний законопроект «Про засади державної мовної політики». 

Близько 40 активістів, зокрема, представники організації «Простір свободи», «Відсіч», «Не будь байдужим», зібралися біля офісу Народної партії, лідером якої є спікер парламенту, в центрі Києва в четвер.

Учасники акції заявили, що пропонований законопроект не лише потребує колосальних бюджетних коштів, а й призведе до русифікації всіх сфер громадського життя та викличе гострий конфлікт на мовному ґрунті з непередбачуваними наслідками, аж до розколу України.

«Нинішня влада вже не вперше намагається спекулювати на питаннях мови замість того, щоб займатися більш актуальними для людей економічними та соціальними питаннями. Спроби змінити мовне законодавство вже були в 2010–2011 роках, але тоді подібний законопроект було відкликано після масових протестів громадськості», – мовиться в їхньому зверненні.

Лист прийняли в офісі Народної партії. За словами координатора громадської організації «Простір свободи» Тараса Шамайди, активістів запевнили, що Литвин стоїть на варті Конституції і такі ініціативи не підтримує.

У разі відсутності бажаної реакції на свої звернення активісти мають намір провести масштабнішу акцію 24 травня біля стін українського парламенту.

Як відомо, 14 травня на погоджувальній раді парламенту голова фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов виступив за розгляд найближчим часом законопроекту про мови та попросив керівництво парламенту поставити його на розгляд. За його словами, згідно з цим законопроектом перевага не надається ніяким мовам, державна мова – українська, але при цьому «в цивілізованому руслі» «визначається дія інших мов у нашій державі».



Джерело - vidia.org

Немає коментарів:

Дописати коментар