вівторок, 20 листопада 2012 р.

Два роки на посаді міського голови: проблеми, здобутки, перспективи


Два роки тому новообраний міський голова Сергій Степанов приступив до виконання своїх функціональних обов’язків. Сьогодні настав час для підбиття підсумків. Саме аби публічно відзвітувати громадянам про виконану роботу та окреслити плани на майбутнє і відбулася зустріч мера з місцевими журналістами.
На початку зустрічі Сергій Степанов відзначив те, що Лозова має свій власний зміст, який виражений передусім збереженою інфраструктурою: закладами освіти, транспортом, усім спектром комунальних організацій… Лозова має низку містоутворюючих підприємств; розвивається малий та середній бізнес. Все це робить наше місто перспективним. Своїм завданням Сергій Федорович вважає збереження того потенціалу, який вже існує та послідовне його примноження.

Як відомо, в минулому Сергій Степанов довгий час очолював велике підприємство, був депутатом Лозівської міської ради. Цей досвід, за його словами, дуже знадобився на посаді міського голови.

«Депутатська школа допомагає кваліфіковано розбиратися в проблематиці міста, а школа бізнесу  вчить прийомам найбільш ефективних управлінських рішень» - сказав він.

Проте, були й проблеми, які стали для нього певною несподіванкою. Передусім це – формування місцевого бюджету за формульним принципом, який може не відповідати реаліям соціально-економічного стану. Це не дає можливість отримувати кошти в той момент, коли вони найбільш потрібні. Інша проблема - державні процедури по тендерах, які «підвішують проблему в повітрі», адже впродовж 90 днів не має можливості отримати кошти на вирішення потреб громади. 

Найбільшим позитивом в управлінській сфері, Лозівський міський голова вважає високу професійність спеціалістів лозівської міської ради та її структурних підрозділів. Проте, він не приховує, що ефективність роботи деяких управлінців залишає бажати кращого. На частину з них, незабаром, чекає звільнення.

«Не відповідаєш займаній посаді, залиш місце для іншого!» – наголосив він.

Лозівський міський голова прокоментував результати нещодавніх парламентських виборів по м. Лозова, назвавши їх цілком прогнозованими.

Під час зустрічі піднімалося багато питань, які стосувалися аспектів місцевого бюджету.

«В бюджетній сфері Лозової є серйозні проблеми з фінансуванням» - почав свою відповідь мер. На 1 січня його незабезпеченість складала 31 млн. грн.. Потім її вдалося скоротити до 24 млн. грн.. Нажаль, незабезпеченість бюджету впливає на своєчасність виплати заробітної плати бюджетникам. Її доводиться сплачувати в «ручному режимі», тобто використовуючи позики та додаткові субвенції з держави. Передбачається, що в грудні відбудеться сесія Харківської обласної ради, яка прийме рішення щодо виділення додаткової субвенції для м. Лозова, що покриє частину заборгованості. Крім того, міський голова висловив надію, що містом буде закрита позика, як бралася в літній період. Тоді з грудня, ті кошти, які буде отримувати місто, в дохідній частині, можна буде використовувати на вирішення найбільш нагальних проблем Лозової, в першу чергу на захищені статті витрат, в т.ч. на заробітну плату. В наступному році буде проведена низка заходів, які дозволять значно заощадити. Буде використаний оптимальний та ефективний підхід у вирішенні даної проблеми. В тому числі, шляхом скорочень в тих секторах, які мають занадто «роздуті» штати. Він навів конкретний приклад, коли на підприємстві, яке налічує всього 30 працівників, існує 3 посади бухгалтерів.

«Такий стан речей я точно не зрозумію» - сказав Сергій Степанов, та

запевнив, що скорочення не будуть стосуватися вчителів і медичних працівників.

На зустрічі піднімалися питання, щодо  проведення сходів громадян. Їх головною місією є донесення думки, що рівень нашого життя залежить як від влади, так і від самих городян. За останній період було проведено 10 сходів, у яких взяло участь близько 1500 осіб. Міським головою було підписано 200 доручень. 70% проблем, які порушувалися на сходах вже вирішені. 30% не мають можливостей бути вирішеними в швидкій перспективі, адже потребують великих капітальних витрат, або взагалі не можуть бути профінансованими з місцевого бюджету.

Сергій Степанов зупинився й на ОСББ, яких в нашому місті вже 10.

«Більша половина мешканців розуміє, що треба змінювати підхід, самим акумулювати кошти, регулювати тарифи, вирішувати кого наймати… Якість послуг, завдячуючи ОСББ в рази вища ніж від ЖЕКів» - запевнив він.

         Черговою топ-темою зустрічі стали питання реформування медицини. Як стало відомо, екстрена медична допомога («швидка допомога») рішенням Харківської обласної ради передається до обласного підпорядкування.  В той же час, всі підрозділи залишаться в тому ж форматі, як і були - тобто машини та бригади «швидкої» будуть знаходитися в Лозовій. Разом з тим, система диспетчеризації та навігації, яка вже діє в області, та оновлення автопарку, яке заплановане на 2013 рік, дозволить значно підняти якість послуг, що надаються цією службою.

         Сергій Степанов проінформував про те, що були виділені кошти районним лікарям від міської медицини, аби вони могли надавати допомогу мешканцям міста в поліклінічному відділі Центральної районної лікарні. Крім того, розглядається питання щодо відкриття пунктів сімейної медицини в приміщенні колишньої залізничної СЕС та на базі Терцентру. Лозівський міський голова висловив впевненість, що медичні заклади, які знаходяться на території Лозової,  повинні належати місту. На підтвердження своєї позиції він навів той факт, що в місті мешкає 70 тис. мешканців, а районі всього - 30 тис. До того ж місто має потужну інфраструктуру. На думку Сергія Степанова, в місті повинне функціонувати єдине управління Мінздоров’я, з залученням районних спеціалістів.

«Це повинна бути гнучка професійна структура з ефективною системою управління, яка буде ефективно використовувати бюджетні кошти» - зазначив міський голова.

Підсумовуючи питання, які розглядалися на цій зустрічі, очільник Лозової запевнив, що сьогодні вкрай потрібно приймати непопулярні рішення, які часом є дуже болісними. Проте, люди повинні розуміти, якщо вони не будуть реалізовані сьогодні, то ми нічого не отримаємо завтра.


Немає коментарів:

Дописати коментар