пʼятницю, 21 липня 2017 р.

Чи зможуть ВПО голосувати на місцевих виборах?


Текст і фото: Максим Інкін

Жінка з окупованої Росією території  подала до суду, бажаючи здобути право голосу на виборах до органів місцевого самоврядування не за адресою реєстрації, а за адресою її фактичного проживання на даний час. Натомість суд ухвалив прямо протилежне рішення. Визнав, що її вимоги не відповідають чинному законодавству України та дав роз’яснення – на місцевих виборах вона може голосувати лише за адресою реєстрації. Тобто – в анексованому Криму!
Нажаль це не жорсткий анекдот, а ще жорсткіша реальність!

«Станом на 27 червня 2017 року, за даними Мінсоцполітики, в Україні налічується 15849 внурішньо переміщенних осіб (ВПО). Таким чином, 4 % українських виборців, які змушені були покинути свої власні домівки через зовнішню військову агресію, не мають можливість реалізувати свої політичні права. Через неврегульованість законодавства, внутрішньо переміщені особи вже три роки не можуть голосувати на місцевих виборах та на парламентських виборах в одномандатних округах» - такою інформацією поділилися експерти IFES, громадської мережі ОПОРА та Громадського холдингу "Група впливу", які стали організаторами Публічного обговорення: «Законопроект 6240 – шлях до забезпечення виборчих прав переселенців та трудових мігрантів», що відбувся 20 липня 2017 року в приміщенні медіаценру «Время» м. Харків.  

Спікери проінформували про те, що 27 березня 2017 року 24 народних депутата України, які представляли усі фракції Верховної Ради, зареєстрували проект Закону № 6240 «Внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян).

Цей законопроект передбачає внесення змін до Закону України «Про державний реєстр виборців» та суміжних інших нормативно-правових актів, спрямованих на забезпечення виборчих прав ВПО в Україні у всіх видах виборів. Законопроект також дозволить голосувати громадянам України за їхнім фактичним місцем проживання за рахунок спрощення процедури реєстрації виборців та усунення прив’язки виборчої адреси виборця до реєстрації його місця проживання.

Разом з тим, експерти зазначили, що з проблемами реалізації виборчих прав стикаються не лише ВПО, але й інші категорії громадян, реальне місце проживання яких не збігається з їхнім зареєстрованим місцем проживання та, відповідно, виборчою адресою.

Організатори проаналізували сам законопроект, зупинилися на розгляді його новел.

Далі до обговорення законопроекту долучилися запрошені – представники громадських організацій, політичних партій, депутати місцевих рад, представники органів місцевого самоврядування, представники відділів виборців, журналісти. Участь в заході взяв і я. В якості депутата районної ради та представника «ВО «Батьківщина».


Запрошені задавали питання та висловлювали свою позицію. Здебільшого це стосувалося питань порядку перевірки заявки та фільтрів, які унеможливлюють надання нової виборчої адреси тим громадянам, які не інтегровані до нової громади.



Немає коментарів:

Дописати коментар