середу, 9 серпня 2017 р.

Лозівська громадськість звернулася до міського голови щодо меморіального знаку борцям за незалежність України початку ХХ ст.


      Представники низки політичних партій, громадських організацій та релігійних об’єднань підписали звернення до Лозівського міського голови Сергія Зеленського, в якому просять сприяння у наданні Хресту «Героям України» офіційного статусу із занесенням до відповідних державних реєстрів.
         Хрест «Героям України» був встановлений в 1991 році на честь воїнів УНР та Української Держави (в тому числі й лозівчан), які захищали Лозову від російської окупації в 1917-1919 роках.
  Цей знак неодноразово ставав місцем проведення різноманітних патріотичних заходів.


      Реєстрація Хреста, на думку підписантів, в т.ч. посилить відповідальність за дії вчинені вандалами.
         Варто зазначити, що в Україні діє Закон України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті» та Указ Президента України «Про заходи з відзначення 100-річчя подій української революції 1917-1921 років». Надання офіційного статусу Хресту сприятиме реалізації цих законів на Лозівщині.


Текст: КІ


Коментує Сергій Беседа, голова Лозівської Спілки учасників АТО», депутат Лозівської міської ради:
    Вшановуючи сучасних Героїв, ми не повинні забувати і про тих, хто віддавав своє життя за волю і незалежність України в минулому. Їх приклад дає нам зрозуміти, що честь, жертовність та відданість країні і народу не є чимось сьогочасним, а вічним! Ось чому Хрест «Героям України» став для нас одним з основних місць вшанування Героїв та історичних подій, пов’язаних з ними.

Коментує Максим Інкін, голова ЦГІ «Народна дія», голова ЛРО «ВО «Батьківщина», депутат Лозівської районної ради:
    Ще в дитинстві брав участь у встановленні цього знаку. І треба зазначити, що для лозівської патріотичної громадськості з самого початку Хрест став основним місцем відзначення державних свят та пам’ятних дат. День Соборності, День Незалежності України, Покрова, День Героїв тощо… Досить часто окрім лозівчан ці заходи відвідують й гості з інших районів та областей України. Не є правильним те, що до цього часу Хрест не занесений до офіційних державних реєстрів.

Немає коментарів:

Дописати коментар