суботу, 31 грудня 2011 р.

В Україні скасовано День Свободи


Президент Віктор Янукович скасував свято День Свободи, яке святкували у річницю Помаранчевої революції.
 Відповідний указ Янукович підписав у п’ятницю.
Так, своїм указом Янукович об’єднав святкування Дня Свободи із Днем Соборності та призначив їх на 22 січня.

При цьому прес-служба президента пояснила рішення тим, що про це президента просили люди.

“Значення Свободи як невід’ємної складової незалежної України набуває особливого змісту і стає нерозривно пов’язаним з Соборністю наших земель”. – сказано в повідомленні.

“Це тим паче є значущим фактом зараз, коли раз-у-раз з різних боків політики-радикали кидають гасла про можливе від’єднання того чи іншого регіону від соборного тіла матері України”, – сказано в повідомленні.

“Історичний момент і значимість Свободи та Соборності диктує необхідність підсилення цих складових Незалежності в свідомості народу, в нашій традиції та в історії нашої Державності. Про це ж йдеться в численних зверненнях та пропозиціях, які надходять до Президента від громадян та громадських організацій”, – сказано в повідомленні.

Указ про святкування Дня Свободи підписав Віктор Ющенко в січні 2005 року. День Свободи святкували 22 листопада в день, коли в 2004 році почалися масові акції протесту проти фальсифікацій другого туру виборів президента.

Тоді в другому турі, за офіційним даними ЦВК, переміг Віктор Янукович. Однак спостерігачі заявили про масові фальсифікації на виборах. Тому люди вийшли на Майдан. Внаслідок цих протестів Верховний Суд призначив переголосування – третій тур, на якому кандидат Янукович програв Ющенку.

У 2011 році суд заборонив громадянам святкувати День Свободи на Майдані Незалежності.


День Соборності святкується указом президента Кучми з 1999-го на честь возз’єднання Української Народної республіки та Західноукраїнської Народної республіки в одну державу 22 січня 1919 року.
 Джерело - vidia.us

Немає коментарів:

Дописати коментар