четвер, 22 грудня 2011 р.

Прибудинкова територія: неабиякі пристрасті


Активні мешканці одного з багатоквартирних будинків, розташованого в «спальному» мікрорайоні, намагалися звільнити свою прибудинкову територію від численних авто...
В один із вихідних днів я став випадковим свідком досить неприємної історії: активні мешканці одного з багатоквартирних будинків, розташованого у «спальному» мікрорайоні, намагалися звільнити свою прибудинкову територію від численних авто, власники яких, приїхавши до торгового центру, вирішилиорганізувати тимчасову автостоянку для своїх «залізних коней» саме у дворі цього житлового будинку.

Історія ця могла б закінчитися досить сумно, якби у розв’язання конфліктуне втрутилися працівники міліції. Не надавши цій події особливого значення, явже почав забувати про неї, коли одного разу мені зателефонував мій давній другі попросив під'їхати до нього.

«Я тобі покажу, що робиться з прибудинковою територією будинку, в якомурозташована моя квартира», - трохи хвилюючись, пояснив свій дзвінок він.

Не відкладаючи в «довгий ящик» свій візит, в один із днів я був у своготовариша. Зустрівши мене, він одразу почав мене знайомити з територією навколобудинку. Весь двір був зайнятий персональними авто, при цьому можна було спостерігати досить інтенсивний рух автомобілів: одні виїжджали, і відразу їхмісце займали інші...

«Знаєш, - сказав мій приятель, - я сучасна людина і розумію, що бізнес-центр, який знаходиться поруч, не передбачив паркінгу для автомобілів своїх працівників і відвідувачів, але чому вони свої проблеми переклали на мешканців, використовуючи при цьому прибудинкову територію мого будинку?»

«Так, одна історія – це випадковість, а от дві – вже закономірність», - подумав я і вирішив дізнатися, що ж таке прибудинкова територія і чому на ній розпалюються часом неабиякі за драматизмом події.

Одразу хочу відзначити, що навіть в період, коли основу економічної системи держави становила соціалістична власність на засоби виробництва у формі державної (загальнонародної) і колгоспно-кооперативної власності, а основу особистої власності громадян становили тільки трудові доходи, то навіть тоді власник житлового будинку, наприклад, у селі, знав кордони своєї земельної ділянки.

У містах ситуація виглядала інакше: всі знали тільки межі своєї квартири(якщо вона була, природно), а от яка територія належить до багатоквартирногобудинку, це питання мало кого цікавило.

Ситуація змінилася з набуттям Україною незалежності і початком приватизації державного житлового фонду громадянами країни. Саме в цей період з'явилися перші документи, в яких були прописані особливості прибудинкових територій.

Найбільш зрозуміло про прибудинкову територію було сказано в наказі №31/30/53/396 від 5 квітня 1996 року, який затвердив «Положення про порядоквстановлення та закріплення меж прибудинкових територій існуючого житловогофонду...». Це був документ, який розробили спільно Державні комітети України:по земельних ресурсах; містобудування та архітектури; по житлово-комунальному господарству, а також Фонд держмайна.

Зокрема, там йшлося, що прибудинкова територія – це «земельна ділянка багатоквартирної житлової забудови, яка необхідна для розміщення та обслуговування житлового будинку і пов'язаних з нею господарських та технічних будівель і споруд».

Положення визначало, що прибудинкова територія включає: територію піджитловим будинком; проїзди і тротуари, а також озеленені території та ігровімайданчики для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.

Крім цього до складу прибудинкової території входили майданчики для відпочинку дорослого населення, занять фізичною культурою, тимчасового зберігання автомобілів, господарських цілей, вигулу собак та інші території,пов'язані з утриманням та експлуатацією будинку.

Погодьтеся: все ясно і зрозуміло, але напередодні 2006 року, а саме 13 грудня 2005 року, розробники своїм наказом № 383/13/3161 вирішили скасувати спільний наказ № 31/30/53/396 від 5 квітня 1996 року. При цьому ДержкомземуУкраїни було доручено розробити Положення про порядок встановлення меж,передачі у власність та надання в оренду земельних ділянок для обслуговування багатоквартирних житлових будинків.

Про прибудинкові території йдеться і в Законі України від 29 листопада 2001року № 2866-III «Про об'єднання власників багатоквартирного будинку»:«Прибудинкова територія – це територія навколо багатоквартирного будинку, визначена актом на право власності або користування земельною ділянкою і призначена для обслуговування багатоквартирного будинку».

Мова про цю територію йде і в Земельному кодексі України. «Земельні ділянки, - говорить стаття 42 Кодексу, - на яких розташовані багатоквартирні житлові будинки, а також прилеглі до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надаються в постійне користування підприємствам, установам і організаціям, які здійснюють управління цими будинками».

Виникає закономірне питання: «Чому на сьогоднішній день багатоквартирні будинки розташовані на неоформлених земельних ділянках, тобто без правовстановлюючих документів? Юристи відзначають, що цей факт не виключає можливість використання даної території. При цьому, кажуть вони, за кожним багатоквартирним будинком закріплена територія, необхідна для його обслуговування і яку об'єднання співвласників багатоквартирного будинку може отримати у власність або в користування.

А ось тут якраз не все так просто: є бажання, але немає можливості. Запитаєте, чому? Зараз (чомусь знову саме наприкінці року) йде підготовка законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку» до другого читання.

Одним із проблемних питань, яке вже виникло при розгляді цього законопроекту на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональноїполітики, було питання землі.

Дивним виглядає той факт, що більшість народних обранців не особливо хочуть, щоб земля передавалася у власність ОСББ. При такому підході сподівання, що прибудинкова територія стане оазою процвітання, можна віднести до фантастичних проектів...



Джерело - Україна комунальна 
Автор - Микола Бойко

2 коментарі:

  1. дуже цікаве питання-чому зникли квіти і таке інше .мені просто здається це все від того що ми не знаємо кому належить іхто буде відповідати.

    ВідповістиВидалити
  2. Ми мало знаємо свої права, ще менше вміємо їх захищати.

    ВідповістиВидалити