понеділок, 30 січня 2012 р.

Українські міста можуть потрапити до фіналу всесвітнього конкурсу «Нові 7 чудес: Міста»


За умови, звичайно, що українці виявлять достатню активність у процесі голосування. Об’єктивно, міста України мають всі підстави здобути велику кількість голосів. Для цього необхідно лише, щоб наші численні користувачі Інтернету дружно за них проголосували.
Конкурс «Нові 7 чудес: Міста» нещодавно оголосив Швейцарський фонд «New7Wonders Foundation» («Нові сім чудес світу»). На першому етапі, який триває з 7 січня до 7 березня 2012 року, для Інтернет-голосування номіновані понад 1200 міст з 220 країн та територій світу.

Загалом до списку включено 10 міст України: Харків, Київ, Львів, Донецьк, Дніпропетровськ, Одеса, Запоріжжя, Керч, Феодосія та Білгород-Дністровський. На жаль, до списку чомусь не потрапили історичні міста Луцьк, Ужгород, Чернівці, Кам’янець-Подільский, Івано-Франківськ. Критерії номінації міст на голосування лишились невідомими, так само, як і визначення рівня представництва кожної країни. Так, Польщу представляють 11 міст, набагато меншу від неї Словаччину – 7, зовсім крихітну Чорногорію – 3 міста.

Фактично, на етапі народного голосування найбільше голосів може отримати будь-яке місто, масово підтримане своїми прихильниками, незалежно від його розмірів, давності або популярності. Українські міста навіть суто арифметично мають всі підстави здобути більше голосів, ніж, скажімо, півмільйонний чеський Брно або столичний норвезький Осло.

Процедура голосування зовсім проста: на сайті Фонду слід в алфавітному переліку обрати разом 7 вподобаних міст, ввести як пароль запропоновані зображення і вказати адресу E-mail. До другого етапу конкурсу мають потрапити понад 300 міст – по одному від кожної країни плюс ще 77 міст, які наберуть найбільшу кількість голосів.

Цей другий етап (кваліфікація міст) триватиме від 7 березня до 23 листопада цього року. Знов ж таки, буде визначено 77 міст, які здобудуть найбільшу підтримку користувачів Інтернету. Після цього, до 6 грудня 2012 року експерти Фонду оберуть з них 28 міст – офіційних фіналістів.

Надалі протягом року, до 6 грудня 2013-го, поступово шляхом голосування з цих 28 міст будуть відбирати 21, потім з 21 – 14, і нарешті, з 14 – переможну сімку «чудесних міст» світу.

Фонд «New7Wonders Foundation» вже має досвід успішного проведення двох подібних конкурсів. У 2007 році ним був завершений конкурс «Нові сім чудес світу». У всесвітньому голосуванні тоді взяли участь близько 100 млн. людей. В результаті були визначені 7 «чудесних» об’єктів Землі з числа створених людьми за останні п'ять тисячоліть. Мета конкурсу – популяризація знань про культурну спадщину різних народів Землі. Щоб історичні пам’ятки, які ще зберіглися на планеті, не спіткала доля тих, найперших, «семи чудес світу» античної доби.

А наприкінці минулого року Фонд підбив підсумки конкурсу «Сім нових чудес природи». Важливо те, що в обох конкурсах тривалу всесвітню рекламу здобула не лише сімка переможців, але й всі фіналісти відбору. Їх у першому конкурсі було 14, а в другому - вже 28.

На жаль, жодної людської або природної пам’ятки України серед них не було (на відміну від польських, російських, азербайджанських). Зараз же, до 7 березня, маємо добру нагоду виправити ситуацію.

Ігор Каневський

Немає коментарів:

Дописати коментар