понеділок, 2 січня 2012 р.

Конституційний суд зробив бідних ще біднішими

Конституційний суд закріпив за Кабінетом Міністрів право встановлювати розмір соціальних виплат відповідно до фінансових можливостей держави. Це рішення зачіпає чорнобильців, дітей війни та звільнених із військової служби.


— Тепер людям, яким залишалося тільки відсудити заборговані виплати, вже нічого йти до суду, — каже директор соціальних програм Центру Разумкова Людмила Шангіна. — Суддя отримав право не брати такої справи до розгляду. Нема за що судитися і нема з ким. І нема де — суди як справедливі інстанції по суті зникли. Навіть Конституційний суд ухвалює рішення, що йому диктують із Банкової. Свого часу він не дозволив зменшити надвисокі пенсії й надвисокі виплати державним чиновникам. Тобто одним рішенням скорочувати соціальні виплати заборонив, а іншим — дозволив. Це вже не вперше Конституційний суд суперечить власному попередньому рішенню. Не кажучи вже про те, що воно неконституційне.

Виплати, які люди вже відсудили, можна буде отримати?

— Закон не має зворотної дії. Ті, хто до дати ухвалення бюджету на 2011 рік (23 грудня 2010 року. — "ГПУ") відсудили гроші й мають на руках рішення судів, мали б отримати виплати. Теоретично. На практиці ж можуть і не віддати гроші, якщо в уряді вважатимуть, що закон має зворотну силу і рішення судів визнають недійсними.

Чи може влада використати це рішення, щоб скоротити державні пенсії?

— Було б логічно розібратися з надвисокими пенсіями. Але влада працює не в інтересах громадян. Захищає тільки статки кількох родин.

Скільки зараз уряд заборгував за соцвиплатами?

— Якщо зібрати всі суми, що їх не виплатила українська держава, набереться 6-7 мільярдів гривень. Для повнішої картини ще варто додати суми соціальних виплат, які рік за роком просто призупиняли законом про державний бюджет. Хоч Конституція забороняє знижувати матеріальний та соціальний стан громадян, у нас це практикують з 2000-го. Таку несправедливість пережили вчителі, потім — лікарі, діячі культури й усі соціальні групи, яким закон гарантував ті чи інші пільги.

В уряду є підстави заявляти, що не має стільки грошей для соціальних виплат?

— Немає грошей в уряду? То хай розбереться з мільярдами, що перекочували на Кіпр. Розбереться з податками, які не сплачують дуже багато заможних і відомих людей. Розбереться з заборгованостями, що списали близьким до влади структурам, зокрема приватним. Наприклад, Дмитрові Фірташу.

Є купа податкових пільг, що в закритому режимі роздають бізнесменам і підприємствам із надприбутами. Хай зроблять прозорим цей режим. Щоб було видно — куди, як і на що витрачаються кошти.

Джерело - Відголос.com

1 коментар:

  1. Осталось только Кабмину отдать право принимать законы. Президент - Кабмин назначает, а тот законы принимает. Демократия! Контролируемая демократия!

    ВідповістиВидалити