середу, 25 січня 2012 р.

Наталія Королевська: Влада провела чергову «спецоперацію» проти свого народу


Нинішня влада остаточно позбавила громадськість реального механізму участі у формуванні тарифної політики на послуги ЖКГ, а також доступу до інформації про стан справ у цій сфері.

Про це заявила Наталія Королевська, лідер УСДП, народний депутат України (фракція «БЮТ-Батьківщина»), коментуючи підсумки сьогоднішнього засідання Кабінету міністрів з питання житлово-комунального господарства (ЖКГ).

«Сьогодні Кабінет міністрів провів «показовий виступ» з проблеми тарифів на послуги ЖКГ. Звучали традиційні погрози покарати винних, якими на цей раз стали органи місцевого самоврядування. При цьому замовчується, що практично з ініціативи Кабміну чиновники отримали карт-бланш на безконтрольне підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Влада знову намагається обдурити народ», – заявила Наталія Королевська.

Вона нагадала, що у січні набув чинності закон, яким акти, що встановлюють тарифи на житлово-комунальні послуги, виведені з-під дії закону про регуляторну політику. «Під «маскою» спрощення процедури встановлення тарифів ховається зовсім несумісна з інтересами простих громадян мета. Ухвалений закон, зокрема: знижує прозорість формування тарифів на послуги ЖКГ, дозволяє не проводити громадське та експертне обговорення пропозицій чиновників щодо них, а також скорочує з 30 до 10 днів термін повідомлення громадян про підвищення тарифів», - підкреслила народний депутат.

У підсумку, відзначила вона, ми маємо чергове розширення прав чиновників та позбавлення прав простих громадян не тільки висловити свою думку, а й знати правду. «Нам вкотре намагаються сказати, що джерелом влади в країні є не народ, а чиновник-крадій. За своєю цинічністю спецоперацію влади щодо впровадження цього закону можна порівняти хіба що зі скасуванням пільг та соціальних виплат у бюджеті на 2012 рік», - наголосила лідер УСДП.

Також Наталія Королевська заявила, що ініціюватиме подання до Конституційного суду України з вимогою визнати неконституційними положення цього закону, що набули чинності, оскільки вони звузили права та свободи громадян.

«Переконана, наше спільне завдання, завдання всього суспільства - не дозволити, щоб положенням цього закону запрацювали на практиці. Я закликаю всіх, кому стане відомо про плани органів влади «нишком» підвищити тарифи на послуги ЖКГ – не мовчати про це. Нашою відповіддю повинен стати широкий суспільний протест. Протест проти свавілля чиновників та нав’язування нам моделі суспільства безправ’я й підпорядкування», - підсумувала Наталія Королевська.

Довідка

Законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо процедури встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги» (№ 4231-VI) розширено перелік регуляторної діяльності, на яку не поширюється дія Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Зокрема, з-під дії закону виведено «акти, якими встановлюються ціни/тарифи на житлово-комунальні послуги».

Наприкінці 2011 року парламентський Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва, очолюваний Наталією Королевською, розглядав законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо процедури встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги» та рекомендував Верховній Раді його відхилити. Крім того, Наталією Королевською був внесений законопроект про введення мораторію на підвищення тарифів на послуги ЖКГ, однак він не був підтриманий парламентом.

Джерело - moyagazeta.com

Немає коментарів:

Дописати коментар