четвер, 2 лютого 2012 р.

Тихі домогосподарки: Корреспондент з'ясував, який спосіб життя ведуть дружини вищих українських чиновників


Дружини вищих українських чиновників, на відміну від жінок європейських політиків, майже не супроводжують своїх чоловіків у ділових поїздках і на світських раутах, займаючись винятково домашнім господарством, пише Ксенія Карпенко у №3 журналу Корреспондент від 27 січня 2012 року.

Про неї немає офіційної інформації, а прес-служба головного чиновника країни вважає її "поза своєю компетенцією". Ні, мова йде не про якогось секретного агента або сірого кардинала, а про першу леді – Людмилу Янукович.

Це Катерина Ющенко, перша леді № 3, супроводжувала свого чоловіка під час більшості протокольних заходів, вела активну благодійну діяльність на посаді голови фонду Україна-3000. Ющенко була типовою американською дружиною глави держави – відкритою помічницею свого чоловіка, складовою частиною його іміджу.

А от її "послідовниця" поводиться інакше. Людмила Янукович навіть не живе в Києві, де перебуває її чоловік, вважаючи за краще оберігати домашній затишок у Донецьку, в оточенні жіночої половини клану – невісток та онукі

Людмила Янукович навіть не живе в Києві, де перебуває її чоловік, вважаючи за краще оберігати домашній затишок у Донецьку. Схоже, це самітництво добровільне

Схоже, це самітництво добровільне. Принаймні домогтися розмови з першою леді Корреспонденту не вдалося. Навіть на сайті Президента її ім'я згадується лише в декларації про доходи глави держави. Хоча на веб-сторінках усіх європейських колег Януковича, російського і американського президентів є спеціальні розділи "перша леді" з короткою біографією і розповіддю про нинішні заняття дружин найвищих держчинів.

Такий розділ існував і на порталі українського лідера, але до 2010 року. З приходом до влади Януковича розділ перевели в архів. На запитання "чому?" прес-служба Януковича повідомила Корреспонденту, що це особисте побажання дружини Президента і тепер зв'язок з Леді Я не входить в їхню компетенцію.

"У країнах, де інститут першої леді – багаторічна традиція, є принципи створення її образу, і над цим працює цілий штат людей. В Україні такої традиції ще немає", – без осуду констатує вітчизняні реалії Катерина Ющенко в коментарі Корреспонденту.

До пари нинішній першій леді і дружини прем'єра і віце-прем'єрів. Всі вони, за одним винятком, ведуть життя тихих домогосподарок.

Прихована чеснота

Навколо персони Президента Януковича існує кілька закритих тем. Одна з них – це колишня держрезиденція Межигір'я, де сьогодні мешкає глава держави. Друга – його сімейне життя, а саме – дружина.

Щоб прорвати цю блокаду, Корреспонденту довелося шукати людей, особисто знайомих з першою леді, – отримати інформацію від неї самої чи від офіційних органів виявилося неможливо.

Сьогодні 63-річна дружина Януковича постійно живе на відстані приблизно в 730 км від свого благовірного. Місце її проживання – квартал приватних котеджів в елітному донецькому районі Калінкіне-2. Тут у сім'ї Януковичів є кілька будинків, один з яких і займає перша леді. Житло тут недешеве: за інформацією Donbass Business Realty, котедж в кілька поверхів біля приватної резиденції Януковичів коштуватиме покупцеві мінімум $ 1,7 млн.

Сусідів президентської сім'ї – сімейство Писарєвих – можна вважати людьми перевіреними. Адже вони були сусідами Януковичів ще в радянські часи, коли ті жили в одній з багатоповерхівок Донецька.

"Ми [сім'я Писарєвих] жили на одному поверсі з Віктором Федоровичем [Януковичем] і Сергієм Бубкою [відомим спортсменом, президентом Національного олімпійського комітету України, позаштатним радником Януковича]. У нас такий був зоряний будинок. Ми ходили один до одного на свята. Я тоді малим був, але пам'ятаю, що вона [Людмила Янукович] завжди займалася дітьми і ніколи не злилася", – розповідає Корреспонденту Андрій Писарєв.

Сусідство для нього вилилося у спорідненість – цей артист Київського національного театру опери та балету, окрім іншого, може похвалитися тим, що перша леді – його хресна мати.

Писарєв визнає, що хрещена – людина непублічна, надає перевагу сімейній обстановці, а не громадським акціям

Писарєв визнає, що хрещена – людина непублічна, надає перевагу сімейній обстановці, а не громадським акціям. Хоча її оточують вельми публічні чоловіки: чоловік – Президент, старший син – бізнесмен, чий статок Корреспондент оцінив мінімум в $ 130 млн, а молодший син – народний депутат.

На їхньому фоні перша леді – сама скромність. Улюблена її розвага, зі слів Писарєва, – походи в Донецький театр опери та балету. У них навіть є сімейна традиція: щороку, на день народження хрещений син дарує їй постановку балету Дон Кіхот у власному виконанні.

Втім, не балетом єдиним. За словами Галини Мокрик, менеджера проектів розвитку Інституту невідкладної і відновної хірургії в Донецьку, вона багато разів контактувала з першою леді з питань добродійності. Мовляв, якщо у Людмили Янукович є можливість, вона неодмінно допомагає інституту. Причому її внесок не фінансовий: перша леді намагається обернути на допомогу своє ім'я та зв'язки. Приміром, вона особисто займається дітьми, які страждають на серцево-судинні захворювання.

Перша леді намагається обернути на допомогу своє ім'я та зв'язки. Вона особисто займається дітьми, які страждають на серцево-судинні захворювання

Мокрик відзначає не тільки доброту першої леді, але і її скромність, а також небажання випинати свої добрі справи на людях. "Коли в наш інститут приїздили італійські колеги, Людмила Олександрівна захотіла особисто з ними зустрітися. Я запропонувала висвітлити цю зустріч у пресі, але вона була категорично проти", – розповідає працівник інституту хірургії. До слова, як з'ясувала Мокрик, президентська дружина трохи говорить англійською.

Ще, зі слів Мокрик, леді Янукович іноді подорожує. Їй подобається Італія. Вибір країни невипадковий: перша леді часто згадує, як її мати розповідала про те, що італійські солдати під час окупації годували її цукерками.

А от у Києві, за словами Писарєва, дружина Президента буває вкрай рідко – у столиці з хрещеною матір'ю актор, наприклад, востаннє зустрічався восени 2011 року. Мовляв, вона приїхала у справах і зустрілася з хрещеником у Національній опері.

Перша леді не з'являється навіть на днях народження чоловіка, якщо вони відзначаються в Києві. Так, Андрій Молочний, учасник гумористичної групи Дует імені Чехова згадує, як його запросили у 2010-му виступити на ювілеї Президента. "Я спочатку боявся, адже нам замовили показати політичну пародію, в тому числі і на Януковича. Але той так сміявся, що я перестав переживати і розслабився. Але Людмили Янукович там не було", – розповідає Корреспонденту артист.

А Писарєв уточнює, що перша леді згадує про свого судженого вкрай рідко, кажучи лише, що він дуже зайнятий і за службовим обов'язком не присутній на сімейних святах.

"Бути мудрим і терплячим. І не сваритися через дрібниці", – таке напуття в сімейне життя дала Янукович Писарєву. Схоже, що це не просто слова, а її особистий життєвий принцип

"Бути мудрим і терплячим. І не сваритися через дрібниці", – таке напуття в сімейне життя дала Янукович Писарєву. Схоже, що це не просто слова, а її особистий життєвий принцип.

"В Україні імідж першої леді визначається тим, чим вона займається", – впевнена Ющенко, поки що найбільш відкрита дружина президента в українській історії.

Пані міністерші

Ореол таємничості висить не тільки над особистістю першої леді країни. У нинішньої влади дружини найвищих держчиновників, як правило, не з'являються на людях разом з чоловіками і ведуть непримітне життя домогосподарок.

Однак це не означає, що вони завжди уникають спілкування з пресою. Наприклад, Людмила Азарова, дружина прем'єр-міністра, несподівано легко погодилася відповісти в письмовому вигляді на запит Корреспондента про те, як вона живе.

Дружина глави Кабміну колись працювала викладачем інформатики, але сьогодні, за словами 66-річної Азарової, її основна робота – виховання онуків.

Як розповіла Азарова, що живе на держдачі в елітному київському передмісті Конча-Заспа, вона сама веде все домашнє господарство, їздить на ринок за продуктами й іноді готує м'ясо по-французьки. Вихідні в родині Азарових, як правило, дні сімейні – звичайно разом з чоловіком Людмила Азарова проводить їх удома, очікуючи в гості сина-бізнесмена.

Дружина прем'єра вважає себе домашньою людиною, надає перевагу опері й балету перед ресторанами

Дружина прем'єра вважає себе домашньою людиною, надає перевагу опері й балету перед ресторанами. У грудні 2011-го, наприклад, відвідала концерт відомого російського оперного виконавця Дмитра Хворостовського.

Виявилося, що для виходів у світ Азарова надає перевагу одягу марки Garry Weber, німецького бренду класу "вище середнього" – вартість ділового костюма GW коливається в районі 4,5 тис. грн. Причому одяг вона вибирає сама.

"У мене немає особистого стиліста. Я не бачу в цьому необхідності. Повноцінний сон, прогулянки на свіжому повітрі, правильне харчування – ось мої найкращі стилісти. Я ходжу в салон до перукаря, а одяг купую в столичних магазинах", – розповідає Азарова Корреспонденту.

З дружинами інших можновладців вона спілкується тільки у формальній обстановці. А свої вечори проводить у прогулянках і бесідах з чоловіком у парку біля озера в Конча-Заспі. Але про політику, за словами Азарової, вони при цьому не говорять – лише про сім'ю та дітей. До слова, якщо погода дозволяє, то ці прогулянки переростають у пікніки.

Не тільки оперою та прогулянками на природі насичене життя супутниці прем'єра. Наприклад, разом з чоловіком Азарова відвідує вечора акордеоніста і нардепа-регіонала Яна Табачника, а також гумористичне шоу Студія Квартал 95. Квитки на комедійні концерти, за словами піар-менеджера Кварталу, Азарову безкоштовно не надаються, тобто чиновницьке подружжя купує їх у касах самостійно.

На відміну від Азарової, Клюєва категорично відмовилася спілкуватися з Корреспондентом: мовляв, у її чоловіка є особиста позиція з цього приводу – сім'я політика не повинна бути публічною

На цих концертах у Азарової є шанс зустрітися з однією зі своїх "колег" – Жанною Клюєвою, дружиною Андрія Клюєва, першого віце-прем'єра. Це сімейство теж любить іноді вийти в люди на гумористичне шоу. Однак, на відміну від Азарової, Клюєва категорично відмовилася спілкуватися з Корреспондентом: мовляв, у її чоловіка є особиста позиція з цього приводу – сім'я політика не повинна бути публічною.

Тому, залишивши публічний пост заступника директора корпорації Укрпідшипник, співвласниками якої є її чоловік з братом, Клюєва суттєво скоротила свої виходи в світ. Востаннє в київській тусовці Жанна Клюєва з'явилася в квітні 2010 року на прем'єрі фільму Микити Міхалкова Стомлені сонцем – 2.

Основний час, судячи з усього, Клюєва проводить в Обухівському районі, в селищі Рудики, де за гранітним парканом на 17 га землі розкинувся маєток сімейства Клюєвих. На цій території розташований великий будинок, вартість якого у 2007 році експерти оцінили в $ 25 млн, господарський блок, футбольне поле і дитячий майданчик.

Дружина Бориса Колеснікова, віце-прем'єра, відповідального за проведення футбольного чемпіонату Євро-2012, не відстає від Клюєвої за рівнем своєї
закритості

Дружина Бориса Колеснікова, віце-прем'єра, відповідального за проведення футбольного чемпіонату Євро-2012, не відстає від Клюєвої за рівнем своєї закритості. Як заявляє сам чиновник, його дружина Світлана займається винятково вихованням їхньої восьмирічної дочки та 20-річного сина. Колеснікова, за словами віце-прем'єра, живе на два міста – то в Києві, то в Москві, де вчиться їхній син.

А ось Вікторія Тігіпко, друга половина ще одного віце-прем'єра, Сергія Тігіпка, займає серед владних дружин першого ешелону особливе становище. Справа в тому, що вона бізнесвумен. 39-річна Тігіпко управляє венчурним фондом TA Venture, організовує конференції для інтернет-підприємців День інвестора Центральної та Східної Європи, а також керує роботою Одеського міжнародного кінофестивалю. Так що ні грошей, ні слави у свого чоловіка вона не займає.

"Ми познайомилися із Сергієм, коли я вже відбулася в бізнесі і повністю забезпечувала себе сама. Зараз отримання прибутку не самоціль, можу дозволити собі працювати заради ідеї", – каже Тігіпко Корреспонденту.

Враховуючи часті виходи у світ, вона не тільки стежить за модними тенденціями, а й дружить з українськими дизайнерами, серед яких Олена та Наталія Голець. Одяг дружини віце-прем'єра переважно "мейд ін Юкрейн".

Особистого стиліста у Тігіпко немає, але коли на світські раути йде з чоловіком, обидва обов'язково обговорюють між собою гардероб. Вони люблять відвідувати виставки сучасного мистецтва в комплексі Мистецький арсенал, з директором якого, Наталією Заболотною, дружина Тігіпка дружить.

Серед інших її подруг – дружина власника мережі ресторанів Козирна карта Ірина Турбаєвська, спортсменка Катерина Серебрянська та Ірина Бєлкіна, член правління Центрального будинку меблів.

Тігіпко багато і наполегливо працює, а вільний від роботи час присвячує трьом дітям: дев’ятирічному синові, а також народженим в союзі з Тігіпком шестирічній дочці і трирічному сину. У Києві її разом з дітьми можна зустріти в торгово-розважальних центрах Dream Town і Блокбастер.

Але навіть на роботі бізнесвумен тримає зв'язок з домашнім персоналом. "Я прошу няню щодня відправляти мені на електронну пошту, у sms або на Skype короткі звіти", – каже Тігіпко.

Незважаючи на зайнятість, Тігіпко стверджує, що не змогла б не працювати. "Є гарне прислів'я: якщо хочете, щоб щось вдалося, доручіть це зайнятій людині. Коли справ багато, вдається зробити набагато більше", – резюмує дружина віце-прем'єра.

Експерт: Усе залежить від бажання чи небажання дружини бути активною і публічною

Експерти, які орієнтуються в правилах міжнародного протоколу, філософськи ставляться до українського феномену непублічності дружин. Виною тому – традиції, і ніяких жорстких міжнародних правил в цьому питанні не існує.

"Усе залежить від бажання чи небажання дружини бути активною і публічною", - каже Мирон Василик, політтехнолог і глава компанії The PBN.



Джерело - ua.korrespondent.net

Немає коментарів:

Дописати коментар