вівторок, 14 лютого 2012 р.

Історія Дня святого Валентина (Дня закоханих)


Кожного року 14 лютого безліч людей святкують день закоханих. Чоловіки дарують коханим квіти та солодощі, жінки влаштовують романтичні вечері та дарують валентинки, а чверть планети взагалі за свято це не вважає.

А звідки ж пішов день св. Валентина? Чи має це свято історичне обгрунтування, чи це просто вигадка?

Згодьтеся, що більшість людей цим не цікавилося.

За романтичними переказами жив такий собі християнський проповідник Валентин. За віру його посадили в римську в’язницю, де за одними джерелами він покохав сліпу дочку в’язничного наглядача. Валентин, користуючись своїми знаннями у медицині, зцілив її. З іншою версією, ця ж дівчина покохала Валентина, але той, давши обітницю безшлюбності, не міг відповісти на її почуття. Та в ніч перед стратою, саме 14 лютого, Валентин написав дівчині зворушливий лист, в якому підписався «Твій Валентин».

Саме з того часу в цей день прийнято дарувати коханим і дорогим людям «валентинки» з добрими та ніжними словами.

Але є й більш обгрунтована, церковна історія.

Імператор Клавдій ІІ Готський за свого правління вважав, що сім’я заважає солдатам воювати, і видав едикт, який забороняв воїнам одружуватись. Та за його жив християнський священник Валентин. Він, не зважаючи на наказ, таємно вінчав усіх охочих. За це його арештували. Прийомна донька офіцера, який охороняв Валентина, була сліпою. Священник вилікував її, а потів навернув дівчину та її сім’ю на християнство. Імператор, довідавшись про це, наказав відтяти йому голову. Страта відбулася 14 лютого.

В Європі це свято набуло популярності лише після ХV ст. А винахід самої «валентинки» приписують герцогу Орлеанському Шарлю. Він 1415 року, будучи в полоні, відіслав з лондонської в’язниці любовні послання своїй дружині. У Британському музеї досі зберігається одна із «валентинок» того часу.

У римо-католиків 1969 року Валентин був вилучений із календаря святих, так як його історичність взяли під сумнів. Проте у сучасних календарях 14 лютого відзначають як день пам’яті св. Валентина. Також у римо-католиків цей день є днем св. Кирила та Мефодія, яких Папа Римський Іван ІІ проголосив святими покровителями Європи.

Також вважається, що християнське свято день св. Валентина замінив язичницьке — луперкалій, на честь бога Фавна за однією версією, та на честь богині кохання Юнони — за іншою. Ця заміна сталася 496 року за розпорядженням Папи Римського Геласія І.

Останнім часом вважається, що мощі покровителя всіх закоханих — Валентина зберігаються в Україні, в церкві Різдва Пресвятої Богородиці (Львівська область). Це нібито підтверджує документ Папи Римського від 1759 року.

Звичайно для того щоб привітати кохану людину не обов’язково все це знати, але приємно розуміти, що ти знаєш трішки більше ніж більшість.

Також цікаво знати що саме 14 лютого 52% чоловіків роблять пропозицію руки та серця своїм коханим.


Джерело - setevoy.net

Немає коментарів:

Дописати коментар