вівторок, 14 лютого 2012 р.

М. Томенко: Парламент розпочав процес зміни Конституції та державного політичного устрою


Заступник Голови Верховної Ради, один з лідерів партії «Батьківщина» Микола Томенко заявив, що сьогодні парламент фактично розпочав процес зміни Конституції та державного політичного устрою.

Про це Микола Томенка сказав, коментуючи прийняття парламентом у першому читанні проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо системи програмних документів)» (р.н.9665), внесеного президентом України, повідомили JeyNews у прес-службі партії «Батьківщина».

Даним законопроектом пропонується визначити, що Програма діяльності Кабінету Міністрів базується, окрім передвиборної програми президента, на щорічних посланнях президента до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України; КМУ видає обов'язкові до виконання акти на основі та на виконання не тільки Конституції та законів України, актів президента України, а й щорічних послань президента; до переліку основних завдань місцевих державних адміністрацій включається й виконання щорічних послань президента; місцева державна адміністрація складає і подає на затвердження ради проект відповідного бюджету, розроблений на основі визначених у щорічному посланні президента України основних засад бюджетної політики на плановий період.

Окрім того, документом зазначається, що основні напрями бюджетної політики на плановий і наступні за плановим два бюджетні роки визначаються лише у щорічному посланні президента.

Крім того, шляхом внесення змін до Закону України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України» з системи прогнозних і програмних документів економічного і соціального розвитку пропонується виключити щорічну Державну програму економічного і соціального розвитку України.

Виступаючи під час розгляду законопроекту, Віце-спікер Микола Томенко звернув увагу на те, що ним вносяться зміни до шести законів України, серед яких «Про Кабінет Міністрів України», «Про місцеві державні адміністрації», «Про центральні органи виконавчої влади».

«Цей законопроект остаточно перетворить Україну на одну із найсильніших авторитарних моделей президентської республіки», - наголосив політик.

Микола Томенко зауважив, що на бюджетний процес парламент в принципі вже не може впливати, бо Бюджетний кодекс, який ухвалила більшість, забрав можливість впливати на бюджет після першого читання.

Він додав, що тепер Верховна Рада не буде затверджувати навіть принципи бюджетної політики.

«Тобто повністю бюджетний процес переходить частково в Уряд, а значною мірою в Адміністрацію Президента», - підкреслив політик.

Друге, на що звернув увагу заступник голови парламенту, це то, що уряд фактично виводиться із системи керування місцевими адміністраціями.

«По значних позиціях президент, а точніше адміністрація президента, прямо здійснює управління місцевими, обласними, районними адміністраціями для виконання щорічного Послання президента України та його указів», - констатував він.

Микола Томенко наголосив, що навіть у висновку Головного науково-експертного управління парламенту говориться про неконституційність даного законопроекту.

Підсумовуючи, Микола Томенко сказав: «Ми як опозиція могли б його підтримати за умови, якщо буде додано два такі пункти: об’єднати адміністрацію президента і уряд в один орган та ліквідувати посаду прем’єр-міністра України, а президенту України виконувати обов’язки Прем’єр-міністра».

«Тоді логічно: адміністрація президента і президент будуть здійснювати керівництво і відповідати за соціально-економічну ситуацію в країні», - додав він.

«Після прийняття цього законопроекту, я не розумію місця парламенту і не розумію місця прем’єр-міністра та уряду. Це конституційний переворот, і ганьба, що більшість парламенту підтримала його у першому читанні», - наголосив Микола Томенко.



Джерело - jeynews.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар