вівторок, 28 лютого 2012 р.

Михайло Добкін вважає, що адміністративно - територіальна реформа повинна починатися з укрупнення громад


Як зазначив в ефірі програми обласного радіо "Від влади до громади" голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, нинішній адміністративно-територіальний устрій України не відповідає, як не дивно, ні Конституції України, ні сучасним вимогам.

«Зокрема, в Конституції чітко прописано, які адміністративно-територіальні об'єднання або одиниці можуть бути в нашій державі. Там ні слова не сказано про сільради, а вони у нас існують; ні слова не сказано про те, що на території міста може існувати село або селище, де обирається свій керівник і є свої депутати, але все це знаходиться на території іншої адміністративної одиниці. Такі приклади існують у містах Лозова та Панютине», - зазначив Михайло Добкін.

За його словами, існуюча адміністративно-територіальна система створювалася під чільну роль комуністичної партії Радянського Союзу, коли дроблення на райони в містах і областях проводилося таким чином, щоб мати якусь середню кількість членів партії.

«Сьогодні цілі і завдання перед країною та громадянами ставляться абсолютно інші, абсолютно інші вимоги у Євросоюзу до формування адміністративно-територіальних одиниць. Польща, наприклад, нещодавно ще в рази скоротила кількість адміністративних одиниць, пішовши шляхом об'єднання. Переваг у такого підходу набагато більше, ніж незручностей. Упевнений, що першим кроком такої реформи в Україні має стати об'єднання територіальних громад на рівні сіл, селищ у великі сільради або округи, що дозволило б скоротити витрати на утримання адміністративного апарату і отримати абсолютно іншу базу оподаткування.

Поки на даному етапі з уже сформованими умовами нашого життя це перший і поки єдиний крок, який можна зробити абсолютно безболісно для держави, але, не зробивши його, неможливо підійти до глобальної адміністративно-територіальної реформи», - підкреслив Михайло Добкін.



Джерело - kharkivoda.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар