вівторок, 27 березня 2012 р.

На Бурсацькому узвозі встановлять пам'ятник отаману Запорозького війська Івану Сірку



23 березня архітектурно-містобудівна рада затвердила проект пам'ятника кошовому отаману Запорозького війська Івану Сірку. Як повідомили в прес-службі міськради, пам'ятник планується розмістити на Бурсацькому узвозі, над входом в ст.м. "Історичний музей".

За словами автора проекту, скульптора Олександра Рідного, пам'ятник запропонували встановити недалеко від Історичного музею, біля підпірних стін, які символізують фортецю.

Постать отамана буде розташовуватися поруч з гарматою, обличчям до Бурсацького узвозу. Олександр Рідний зазначив, що зовнішність Івана Сірка взята з реконструкції професора Михайла Герасимова.

Головний архітектор Харкова Сергій Чечельницький підкреслив, що установка пам'ятника Івану Сірку є продовженням масштабної реконструкції площі Конституції. Загальна висота монумента складе 6,3 м, пам'ятник планується виконати з бронзи, облицювання постаменту з сірого граніту буде повторювати оформлення виходу зі станції метро.


Джерело - kharkivoda.gov.ua

Довідка. Іван Дмитрович Сірко (1605 (1610) - 1680) - кошовий отаман Запорізької січі, полковник. На посаді отамана провів 54 бої, при цьому жодного разу не був переможений. За легендою, він був родом з Мерефи. 

Немає коментарів:

Дописати коментар