неділю, 24 лютого 2013 р.

3-й з'їзд Всеукраїнської Творчої Спілки "Конгрес Літераторів України"

9 лютого у м. Київ відбувся 3-й з'їзд Всеукраїнської Творчої Спілки "Конгрес Літераторів України". Делегати від 16 обласних організацій зібралися для підведення підсумків роботи і визначення нових завдань Спілки у приміщенні Національного музею Тараса Шевченка.

 3-й з'їзд підвів підсумки роботи керівництва КЛУ і самого Конгресу як письменницької організації, вибрав нового Голову у зв'язку з самовідводом Олександра Івановича Коржа і оновив склад Правління та його Президії.

З'їзд почався зі звіту Олександра Коржа , який відзначив наступні досягнення Конгресу:
- Розширення його географії до 21 області;
- Встановлення міцних творчих зв'язків з письменницькими організаціями Росії, Білорусії, Чехії, Німеччині та Франції;
- КЛУ став співзасновником наймасштабнішого літературного фестивалю СНД «Слов'янські традиції», а також бере активну участь у фестивалях «Пристань менестрелів», «Оберіг пам'яті». Засновані нові фестивалі «Рідкісний птах» і «Інтер-реальність»;
- Проведення Всеукраїнського літературного конкурсу «Каплантида-2012» для виявлення нових імен і молодих талантів;
- Заснування Всеукраїнських літературних премій ім. Арсенія Тарковського, ім. Григорія Сковороди, ім. Юрія Каплана і ім. Бориса Антоненка-Давидовича;
- Створення сайту Конгресу літераторів України і сайтів декількох з його регіональних відділень;
- Випуск всеукраїнських газет «Література та життя» (органу КЛУ) і «Віддзеркалення», а також альманахів «Свій варіант», «Форум», «Харківський міст», «Медобори»;
- проведення акції «Схід і Захід разом», в рамках якої організовуються зустрічі провідних літераторів України з різних областей з творчими колами з інших регіонів.

Усі, хто виступав далі, відзначали позитивну енергетику, доброзичливу атмосферу з’їзду. Усі прагнули спілкування. Делегати отримали можливість закріпити зв'язки між регіональними відділеннями КЛУ, обмінятися адресами, налагодити втрачені контакти, домовитися про спільні культурні акції, запросити один одного в студії місцевих організацій, літературні вітальні, фестивалі, на сайти.




Про толерантність і терпимість один до одного в умовах співіснування говорили письменники, що визначають сьогоднішній рівень української поезії в країні – Юрій Кириченко, Марія Якубовська. Їх позицію підтримали Людмила Некрасовська, Анатолій Юрченко, Олександр Гросов, Євген Лисенко, які говорили також про насущні завдання розвитку письменницької спілки, про проблеми, які вимагають свого вирішення.

Новим Головою Конгресу літераторів України був майже одностайно обраний Дмитро Васильович Стус, редактор журналу «Київська Русь», філолог, кандидат наук, письменник, літературознавець, Генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка, член Гуманітарної ради при Президентові України.

Дмитро Васильович запевнив, що підтримуватиме всі існуючі традиції КЛУ, добиватиметься державного фінансування. Закликав регіональні відділення здобувати авторитет в обласних управліннях культури. 

О.Тарасова, делегат з’їзду від Харківського обласного відділення ВТС КЛУ

Немає коментарів:

Дописати коментар