середу, 13 лютого 2013 р.

Громадські організації провели в Харкові пікет проти видобутку нетрадиційного газу

Громадські організації "Український вибір" і "Оплот" провели 13 лютого на пл. Свободи в Харкові пікет проти видобутку нетрадиційного газу в Харківській області. 
Учасники тримали в руках плакати: "Shell", поговори з народом, інакше він поговорить з тобою", "Shell" прийшла до нас надра вичавити!". Кілька протестуючих були в протигазах. Усього в пікеті, за даними правоохоронців, брали участь близько 50 осіб.

Учасники акції зазначили, що видобуток нетрадиційного газу може завдати шкоди навколишньому середовищу. Зокрема, видобуток газу можуть вести в районі Краснопавлівського водосховища. Воно забезпечує подачу води в Жовтневий, Ленінський і частково - Червонозаводський райони Харкова. Якщо на свердловині станеться аварія, то її наслідки будуть схожі з катастрофою на Чорнобильській АЕС, заявили учасники пікету. Крім того, у зверненні до мешканців Харкова, поширеному на акції, говориться, що пікетники вимагають від місцевих рад заблокувати "здійснення небезпечного експерименту".

У ході пікету голова ХОО "Трудова Харківщина" Павло Тищенко заявив, що інформації про екологічні наслідки видобутку нетрадиційного газу в Харківській області недостатньо. Тому він подав інформаційний запит президентові України Віктору Януковичу, а також голові Харківської облдержадміністрації Михайлу Добкіну. У запиті Тищенко, зокрема, просить вказати, яким чином буде розподілятися газ між розробником родовища і державою Україна, звідки і скільки планується брати води для гідророзривів, куди буде направлятися відпрацьована вода. Також Тищенко потрібна інформація про гарантії того, що забруднена вода не потрапить в колодязі мешканців області.

У прес-службі компанії "Shell" на прохання прокоментувати заяву про Краснопавлівське водосховище відзначили, що точні місця проведення робіт по Юзівській ділянці поки не визначені. Про це заявив віце-президент "Shell" Грехем Тайлі. "Як віце-президент "Shell" по Україні я несу відповідальність за безпечне виконання проектів з розвідки і видобутку вуглеводнів у країні. У першу чергу, я хотів би звернути увагу, що компанія володіє солідним досвідом роботи по всьому світу в аналогічних Юзівському проектах. У зв'язку з цим я стовідсотково переконаний, що ми можемо втілити цей проект в Україні так само відповідально, як в США, Канаді, Китаї та інших країнах. На менше компанія "Shell" не погодиться", - зазначив Тайлі.

За його словами, дійсно, певний інформаційний вакуум має місце. "Через це в суспільстві виникають міфи. З цієї причини я надзвичайно зацікавлений у діалозі з населенням. Із власного досвіду я можу зауважити, що стурбованість зникає, як тільки ми розповідаємо про наші плани і стандарти роботи. Я займався проектом розробки сланцевого газу у Швеції. Мені здається, до моменту завершення проекту ми познайомилися з усіма місцевими жителями. Ми розсилали їм майже щоденні повідомлення про хід робіт", - заявив Тайлі.

Коментуючи питання про обсяги використання води для гідророзривів, Тайлі повідомив, що вони порівняно з іншими галузями індустрії не надто великі. "У порівнянні з електрогенерацією, вугільними та атомними електростанціями при видобутку газу використовується значно менше води. Відзначу, що один із наших принципів - не створювати конкуренції споживачам питної води. Існує кілька варіантів, наприклад - використання води з горизонтів глибокого залягання. Варто згадати, що для нас рядова практика - очищати та повторно застосовувати використовувану нами воду. До речі, у межах одного з наших проектів у Канаді ми вибудували водоочисну станцію, яку використовують не тільки в наших проектах, але також і для потреб місцевих жителів", - зазначив віце-президент "Shell".

За його словами, у найближче десятиліття Україна здатна подвоїти або навіть потроїти видобуток газу і стати енергетично незалежною державою. "Лише одна така перспектива знімає дуже багато питань економічної актуальності проекту", - заявив Тайлі.


Джерело - sq.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар