понеділок, 29 квітня 2013 р.

Вербна неділя


28 квітня 2013 року православні та греко-католики відзначили велике християнське свято, яке відноситься до числа двунадесятих.

За тиждень до свого воскресіння Господь Ісус Христос на віслюку, який є символом миру, увійшов до Єрусалиму. «А народ, що йшов перед Ним і позаду, викрикував, кажучи: Осанна Сину Давидовому! Благословенний, хто йде у Господнє Ім'я! Осанна на висоті!» (Мт. 21:9). При цьому, в знак особливої пошани, вони тримали в своїх руках пальмові гілки. Деякі з них, кидали ці гілки під ноги Христу. Подібної честі удостоювалися лише царі та переможці. Це і не дивно. Люди, які пам’ятали про такі чудеса Ісуса, як – воскресіння Лазаря, чи нагодування 5000 народу, приймали його саме за того Місію, на котрого вже довго чекали. Ці думки підтверджувалися і Словом Божим: «Радій вельми, о дочко Сіону, веселись, дочко Єрусалиму! Ось Цар твій до тебе гряде, справедливий і повний спасіння, покірний, і їде на ослі, і на молодім віслюкові, сині ослиці» (Зах. 9,9). Для цих людей Ісус Христос  був обраним Богом чоловіком, який нарешті визволить їх від набридлого ярма римського володарювання.  Дивлячись на устелену пальмовими гілками дорогу, люди уявляли собі, що це лише початок земної слави Ісуса, і разом з тим, початок їхньої незалежності від чужинців, початок багатого, безтурботного життя.
 І тільки Ісус знав, що з цього дня починається Його шлях на Голгофу – страждань за гріхи усього людства. Він напевне, здогадувався і про те, що всього лише через декілька днів, увесь цей натовп, який так завзято кричав «Осанна!», буде ще більш завзятіше  кричати «Розіпни його!».  Знав, та з такою силою любові, яка притаманна лише Богові, йшов вперед. Адже був переконаний, що  приносить людству значно більші дари, ніж ті, на які вони сподівалися: замість земного царства – Царство Боже, замість  визволення від земних ворогів – визволення від найлютішого ворога - гріха.
Ця історія символізує визнання справжньої місії Христа, а разом з тим і прообраз його входження до Раю.  


Вхід Господній в Єрусалим – один з найбільш шанованих свят в християнському світі. В деяких країнах, до числа яких відноситься і Україна, замість пальмових гілок  використовують гілки верби. Саме з цим і пов’язана друга назва свята – Вербна неділя.


 Зазвичай в цей день в храмах і на їх подвір’ї збирається велика кількість народу з щойно пробудженими після зимового сну гілками. Люди в радісному настрої чекають на  освячення верби, які проводять священики, одягнені в урочисті зелені ризи. Панують радість і краса!


Але це не головне! Головне те, який висновок зробимо ми відносно давньої історії про вхід Господній в Єрусалим:  яка справжня місія Христа, який сенс його страждань, навіщо нам позбуватися гріхів, що таке життя і смерть…


Піст триває. Починається Страсний тиждень. Пасха лише попереду!



Максим Інкін



На фото – Храм Свято - Смоленської Ікони Божої Матері м. Лозова

Немає коментарів:

Дописати коментар