четвер, 25 квітня 2013 р.

Зупинимо туберкульоз разом: в Харкові обговорили шляхи взаємодії між «Обласним центром здоров'я» та районними телекомпаніями


      Відомий вислів: "Краще хворобу попередити, ніж її лікувати" на всі сто відсотків стосується туберкульозу. Боротьба з цією інфекцією - справа важка, адже її проблема лежить не тільки в медичній, а й в соціальній площинах. Важливим елементом профілактики туберкульозу є інформування населення про хворобу, шляхи запобігання зараженню, лікування, необхідність вести здоровий спосіб життя.

 Засоби масової інформації є каналами, які  здатні найбільш ефективно здійснювати таку роботу. Саме аби налагодити постійну співпрацю в цій сфері між медициною та ЗМі і був проведений круглий стіл з питань протидії туберкульозу та іншим соціально-небезпечним хворобам.


Захід відбувся в Харкові 19 квітня 2013 року за фінансової підтримки Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією і Благодійним фондом "Розвиток України». Його учасниками стали керівники і фахівці галузі охорони здоров'я, керівники (представники) районних телекомпаній, провідні журналісти Харкова, лідери громадських організацій, співробітники БФ "Розвиток України".
Галина Сіроштан

На початку круглого столу із вступним словом виступила заступник начальника Головного управління охорони  здоров'я Харківської обласної державної адміністрації, координатор проекту Глобального фонду «Зменшення тягаря туберкульозу в Україні шляхом покращення та поширення доступу до високоякісних послуг з туберкульозу» Галина Сіроштан. Вона зазначила, що завдяки співпраці благодійного фонду "Розвиток України" з місцевою владою, лікарями, соціальними працівниками і представниками громадськості, стало можливим вперше організувати в нашій області соціальний супровід хворих після їх виписки із стаціонару. Для поліпшення ефективності лікування, в рамках програми "Зменшення тягаря туберкульозу в Україні", обласною організацією Товариство "Червоний Хрест України" забезпечено супровід та контроль за лікуванням 850 пацієнтів, які отримували амбулаторне лікування.
У Харківській області вперше в Україні проведено реорганізацію лабораторної мережі з діагностики туберкульозу. В результаті співпраці Харківської обласної державної адміністрації та Благодійного фонду «Розвиток України» здійснюється оснащення лабораторій сучасним обладнанням, що дає змогу діагностувати туберкульоз у найкоротші терміни, за 2 години встановити чутливість збудника до медикаментів та гарантувати безпечні умови праці для медичних працівників. 
Тетяна Сенчева
 Свою доповідь головний позаштатний спеціаліст Головного управління охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації з фтизіатрії Тетяна Сенчева розпочала з інформації про перебіг захворювання. Вона наголосила, що такі симптоми, як: кашель впродовж 2-3- х тижнів, підвищена температура тіла, втрата ваги, кровохаркання - потребують значної до себе уваги, і звичайно ж, людина, яка має такі прояви, повинна негайно відвідати лікаря. Чим раніше це буде зроблено, тим більш ефективним буде лікування, і тим менше осіб зазнають ризику бути зараженими.
Останнім часом медики усього світу досягли певних успіхів в боротьбі з туберкульозом. Захворюваність і смертність від хвороби зменшились на 40% порівняно з 1990 роком. В Україні також відбулись позитивні епідемічні зрушення – рівень смертності від туберкульозу зменшився на 31%, а рівень захворюваності – на 20% у порівнянні з 2005 роком, коли захворюваність була найбільшою. У 2012 році спостерігалось незначне підвищення (на 1,3%)   рівня захворюваності проти попереднього року, але, на думку експертів, воно відбулось внаслідок покращення діагностики туберкульозу в Україні, більш ширшому запровадженню в медичну практику сучасних діагностичних експрес-методів, а також ефективної  інформаційної роботи з населенням, яка проводиться в рамках Програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» за кошти Глобального фонду.
Рівень захворюваності туберкульозом в Україні складає 68,1 хворих на 100000 населення. В ТБ- рейтингу країн колишнього СРСР наша держава має кращі показники ніж Молдова (161:100000), Казахстан (129:100000), Росія (97:100000), Білорусь (70:100000), але гірші ніж Литва (59:100000), Латвія (42:100000), Естонія (25:100000). Крім того у нас спостерігається високий рівень спільного зараження туберкульозом і СНІДом.
В Харківській області показник захворюваності туберкульозом дещо нижчий ніж в цілому по Україні - 54,5 на 100000 населення (станом на 2011 рік). Причому такі райони як, Валківський, Золочівський, Вовчанський, Печенізький, Дворічанський мають показник менше 30:100000 населення, а Красноградський, Шевченківський, Куп'янський, Лозівський і Барвінківський - більш ніж 60:100000 населення. Решта районів Харківської області має показник в діапазоні від 30:100000 до 60:100000.
В Україні 57% від загального числа хворих туберкульозом складають непрацюючі громадяни. Якщо до цієї цифри додати ще й осіб без постійного місця проживання, та інші вразливі категорії населення, то виразно видно, що туберкульоз -  це передусім соціальна проблема. На думку Тетяни Сенчевої, для ефективної боротьби з епідемією туберкульозу, значну увагу необхідно приділяти таким напрямкам, як: робота з людьми, які опинилися в скрутних життєвих обставинах, донесення до населення важливості проведення регулярних обстежень, пропаганда здорового образу життя. 
Тетяна Ковальова

Завідувач організаційно методичним кабінетом  КЗОЗ «Обласний протитуберкульозний диспансер №1» Тетяна Ковальова в своєму виступі торкнулася правових аспектів вирішення проблемних питань у галузі фтизіатрії. Вона проінформувала про зміни, внесені до Закону України "Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз", які, зокрема, передбачають примусове лікування тих хворих з відкритою формою туберкульозу, які від нього відмовляються. Окрім обов'язку кожного хворого цим недугом - лікуватися, вони мають і спеціальні права, такі як: безкоштовне лікування, оформлення лікарняного листа терміном до 10 місяців, безоплатне забезпечення харчуванням за підвищеними нормами, збереження місця роботи, безоплатне санаторне лікування, і навіть - першочергове отримання житла.
Як відомо, значно більший ризик зараження туберкульозом мають особи із зниженим імунітетом. Особливо це стосується хворих СНІДом. 
Катерина Задорожна
 Завідувач амбулаторно-поліклінічним відділом «Обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом» Катерина Задорожна розкрила питання взаємодії їх закладу з фтизіатричною службою.
Активну участь в заходах, спрямованих на боротьбу з туберкульозом приймають громадські організації області. Серед них - "Надія є", "Харківський відділ Всеукраїнської мережі людей, які живуть із ВІЛ/СНІД", "Парус", Благодійний фонд "Благо". Лідери громадських організацій, які були присутні на круглому столі, проінформували інших учасників засідання про реалізовані ними проекти.
Володимир Святаш
 В своєму виступі Головний лікар КЗОЗ «Обласний центр здоров'я», заслужений лікар України, депутат Харківської обласної ради, радник голови обласної державної адміністрації з питань санітарно-епідеміологічного нагляду, заступник голови постійної депутатської комісії з питань охорони здоров`я та соціального захисту населення Володимир Святаш підкреслив, що рівень медичних знань у людей залишається на дуже низькому рівні, що знижує ефект від заходів, націлених на боротьбу з тією чи іншою хворобою. Він навів приклад успішної взаємодії КЗОЗ «Обласний центр здоров'я» із представниками засобів масової інформації м. Харків, спрямованої на вдосконалення  комплексних заходів протидії туберкульозу, шляхом інформування населення про різноманітні аспекти, пов’язані з цією хворобою, і висловив впевненість, що ефективність такої роботи значно посилиться, коли до неї долучаться й районні телекомпанії. 


Виходячи з цього, керівникам місцевих телекомпаній було запропоновано укласти Договір про співпрацю та соціальне партнерство з КЗОЗ "Харківський обласний центр  здоров'я». Обов’язки його сторін будуть полягати в тому, що вони візьмуть на себе спільну організацію та проведення телепередач, круглих столів, цільових програм з метою кращого висвітлення питань профілактики соціально небезпечних хвороб, здорового способу життя, формування у різних верств населення відповідального ставлення до свого життя і здоров`я.

Немає коментарів:

Дописати коментар