середу, 4 вересня 2013 р.

Брехня як форма існування




(Обличчя влади за матеріалами останньої сесії обласної ради)

«Чим більша брехня, тим скоріше в неї повірять». Цей парафраз Геббельса з тези Гітлера, висловленої у «Майн кампф», - загальновідомий, науково доведений у психології, багаторазово підтверджений соціальною історією на практиці.
       Біблія визначає брехню одним з найбільших гріхів. Прикро, коли апофеозом брехні стає публічна політична діяльність та дискусія чи то на ток-шоу центральних каналів, чи то на сесіях місцевих рад. Прикро, коли з глибоким моралізаторським надривом чорне називається білим, а біле – чорним. Прикро і непедагогічно, адже влада намагається претендувати на роль еліти, бути зразком поведінки для суспільства.
На останній сесії Харківської облради до брехні та маніпуляцій не соромилися вдаватися ані представники влади, ані правоохоронці.
Перші ознаки нервовості з’явилися у представників більшості коли фракція «Батьківщина» розкритикувала погану практику оприлюднення важливих документів в останню ніч перед сесією. Нагадаю, що найцікавіші 6 питань традиційно було розміщено в останній день, 28 серпня після 18 години вечора, що підтверджує копія сторінки сайту.

Чотири з цих питань стосуються землі, надр та угідь:  "Про надання ПП «КАР’ЄР-2012» гірничого відводу,  "Про надання у користування мисливських угідь", "Про внесення змін до деяких рішень обласної ради і додатків до них стосовно надрокористування", "Про надання ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ» згоди на припинення права постійного користування земельною ділянкою". Ми запропонували перенести прийняття рішень з новоявлених  питань на наступну сесію, справедливо вважаючи, що більшість депутатів просто фізично не мала можливості опрацювати ці документи, не говорячи про ширшу громадськість.
Тут «Остапа понесло». Депутат облради, він же голова Харківської облдержадміністрації, він же керівник облорганізації партії регіонів, М.Добкін «логічно» зробив висновок і заявив, що «Варченко захищає та лобіює купку браконьєрів в області з числа колишніх правоохоронців, вигнаних з лав, у тому числі за порушення присяги». Думаю, очільник області мав би знати, що з подібними заявами, бажано з фактами на їх підтвердження, треба звертатися до правоохоронців, а не до опозиції. Інакше подібні балачки є порожнім базіканням, негідним статусу. Або просто брехнею.
Звіт прокурора Харківської області Г.Тюріна.
Задаю питання: «Чому затягується досудове слідство за фактами розкрадання кількох мільйонів з бюджету освіти Дергачівського району?». Нагадую йому, що прокуратура була в курсі справ вже понад рік, але досі повідомлень про підозру у скоєнні злочину не винесено жодній особі. У класичних традиціях «тримай злодія» прокурор вважає за потрібне звинуватити мене у «некоректному… пересмикуванні фактів». Заявляє, що йому «невідомо було, що десь, хтось, щось розкрадав рік тому. А якби було відомо, то, згідно закону, було б прийнято відповідне рішення…». Неправда! Перші вимоги Дергачівських прокурорів надати усі документи, які стосувалися корупційних ремонтів шкіл, датовано ще березнем 2012 року, і про це прокурор області був поінформований.
Лукавить прокуратура і в іншому: програма «Гроші» на каналі «1+1» вийшла 03 червня, а з трибуни чуємо: «одразу після… передачі «Гроші» на наступний день за моєю командою було зареєстровано кримінальне провадження. Це було 29 травня». І справді, запис в реєстрі досудових розслідувань датовано 29 травня, очевидно, вже заднім числом. Дрібниця? То хто ж насправді пересмикує факти?
Не коментую те, що керівник Харківської міліції не бачить нічого поганого коли задля комфорту навіть не президента України, а рядових міністрів, перекривають на кілька годин центральні вулиці, і по суті паралізують нормальний рух у півторамільйонному місті. У кожного своє розуміння про те, «що занадто, а що здраво». Але на тлі наших міністрів Барак Обама та Ангела Меркель виглядають скромними клерками.
Лукавить рада, коли «бере до відома», а цим самим схвалює хід виконання «Програми інформатизації Харківської області «Електронна Харківщина» на 2011-2013 роки», яка у 2012 році профінансована на 1,13% від плану (у 2011 – на 1%). Проектом цієї програми передбачалося загальне фінансування на три роки у розмірі 88 млн. 146 тис. грн. Реально протягом двох років отримано 688 тисяч. Замість визнати, що програма не виконується і привести бажання «інформатизувати» Харківщину у відповідність до реальних можливостей бюджету, окозамилювання продовжується.
Інша обласна програма індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім». З 1,5 млн. гривень, які надійшли на її виконання у 2012 році, було профінансовано кредити 8 (вісьмом) щасливцям на суму 477 тисяч грн. Тобто: з реального бюджету програми лише третина грошей пішла за прямим призначенням. На що витрачено мільйон решти? На операційні витрати? Зате людям красиво розкажуть про те, як влада підтримує сільських забудовників.
Кілька слів про етику. Принципи поведінки депутатів, для тих, кому їх бракує за вихованням, закладено у законах та регламенті. Регламент, зокрема, передбачає, що «депутати мають дотримуватися високої культури спілкування» і т.ін. Очевидно, що частина депутатів з фракції влади глибоко зневажає і закони, і регламент. Ознакою цього є постійні спроби перевести дискусію з обговорення проблем на персональні звинувачення чи образи.
Так, на чергову спробу керівника фракції «Батьківщина» Л.Бєлової нагадати депутатам про дотримання законів та елементарних правил людської поведінки, очільник області звинуватив депутата у зраді ідеалів партії регіонів, у тому, що вона свого часу розчарувала Кушнарьова. Особисто я не чув від Л.Бєлової публічних зневажливих слів у бік Є.Кушнарьова. На відміну від відомих промов найближчого нинішнього соратника і друга М.Добкіна – Г.Кернеса. До речі, голові ХОДА жодного разу не муляло від того, що серед депутатів, які сидять у фракції партії регіонів облради, добра половина «заплямувала» себе співпрацею з «помаранчевою» владою в цілому і з А.Аваковим зокрема.
І наостанок. Уважний глядач звернув увагу на те, що час на критику опозиції – необмежений. Коли потрібно, спікеру додадуть хвилину, п’ять, або й зовсім відключать таймер. Опозиція ж, у свою чергу, має аж 1 хвилину часу для запитань чи 3 хвилини для виступу. І протягом цієї хвилини потрібно або давати відповідь на хамство, або говорити по суті питань. Можливо це наш недолік, але ми частіше обираємо дискусію по суті, а не вправи з риторики.
Влада ж, змагатися по-чесному вже не може. Тому і не намагається. Розуміє, що програє.


Іван Варченко, депутат Харківської обласної ради

(ВО "Батьківщина")

Немає коментарів:

Дописати коментар