неділю, 22 травня 2016 р.

День Героїв в Лозовій

              


              22 травня 2016 року на Лозівщині вперше відбулося відзначення Дня Героїв. Ініціаторами цього заходу стали: Спілка учасників АТО, Центр громадських ініціатив «Народна дія», міські та районні парторганізації «ВО «»Батьківщина» та «ВО «Свобода». Активну участь в організації Дня Героїв взяли: відділ культури, відділ освіти, Палац культури Лозівської міськради та Лозівська філія Харківського автодорожнього технікуму. Крім того, міськрада,  райрада та райдержадміністрація взяли на себе роботу з оповіщення учасників АТО та батьків загиблих.

                День Героїв розпочався на лозівському кладовищі. Спочатку члени Преображенської парафії Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви відвідали могили учасників національно-визвольних змагань за часів існування СРСР. Поклали квіти, запалили лампадки і свічки, прочитали молитви.



                Далі, віддали данину пам’яті і шани загиблим бійцям українсько-російської війни на сході країни. Біля могил Героїв, за участі їх побратимів, волонтерів, інших патріотів України відбувся мітинг-реквієм. Лампадки, свічки, квіти, короткі виступи…




                 Основний заходом Дня Героїв в Лозовій став показ п’ятої серії відеофільму харківських військових журналістів - "Східний фронт», який відбувся в актовому залі технікуму. Ця серія розповідає про загиблого бійця, нашого земляка Олександра Лавренка. Власне то був не просто показ девятнадцятихвилинної  стрічки, а повноцінним вечором-пам’яті загиблих Воїнів.  Після демонстрації фільму, учасники заходу мали змогу почути патріотичні твори у виконанні Ольги Халепи, рок-гурту «Мрії Марії» (лідер – боєць Володимир Полешко), народного ансамблю УТОС, а також поспілкуватися із співавтором фільму Владиславом Проненком.




                Громадський захід патріотів не міг пройти повз пам’ятний знак «Героям України». Це вже традиція, якій не менше двадцяти років! Учасники АТО, волонтери, члени громадських організацій, політичних партій, ініціатори проведення Дня Героїв в Лозовій зібралися на тому місці, де в 1918 році  гинули бійці, які боронили Незалежність України від російських окупантів. Не дивно, що більшість виступаючих проводили асоціації між сучасною Україною і тими буремними роками. Захід завершився молитвою за загиблими, молитвою за дарування перемоги, і звичайно, державним гімном України.  
                Доречі, під час мітингу біля Хреста, журналіст  Владислав Проненко повідомив, що за його інформацією, вже підготовлені усі необхідні документи на нагородження Олександра Лавренка Героєм України. Це повідомлення було зустріте бурхливими оплесками. Приємно, що нагороду отримують Гідні! Але в той же час, для усіх патріотів і Олександр Лавренко, і інші загиблі Захисники Вітчизни, і живі Воїни, які проявили готовність пожертвувати собою заради своїх ближніх, вже давно є справжніми ГЕРОЯМИ УКРАЇНИ!

Слава Україні!!!

Більше фото -ТУТ

Немає коментарів:

Дописати коментар