пʼятницю, 23 грудня 2011 р.

Політолог Олександр Палій: тепер Янукович майже в повній ізоляції


Підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом було б чудовим знаком того, що Україна має шанс на шлях, який призведе країну до тіснішого економічного співробітництва з Європою. Таку думку висловив політолог Олександр Палій.

"За останні роки наша країна втратила багато шансів для розвитку. На початку 1990-х говорили про шокову терапію, але не зважилися на це, як поляки. За Кучми втратили можливість приєднатися до ЄС і НАТО. Те саме сталося і за "помаранчевих". У результаті зараз економіка у Польщі втричі більша за українську, хоча поляків на 10 мільйонів менше. А їхній добробут учетверо вищий за наш. Це значить, що кожен наш громадянин щомісяця втрачає три свої нинішні зарплати. Бо після розпаду СРСР в України були кращі стартові можливості", - зазначив фахівець.
На думку Палія, якби не справа Тимошенко, то підписання угоди з ЄС відбулося б.
"Навіть якщо в нинішній ситуації президент пообіцяв, що екс-прем'єрку допустять до парламентських виборів, то європейці пішли б назустріч. На початку правління Януковича вони підтримували його досить серйозно. На його інавгурацію приїздило все керівництво Євросоюзу. Але наш президент їх розчарував. Тепер він майже в повній ізоляції. Хоча влада розуміє, що зрив підписання угод з ЄС ударить по економічних інтересах України. Ми втратимо шанс інтегруватися у світовий розподіл праці. А це позначиться негативно на конкурентноздатності країни", - переконаний Палій.
Нагадаємо, на саміті у Києві Україна та Європейський союз оголосили про завершення переговорів щодо угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі.
Президент Віктор Янукович заявив, що Україна готова почати технічну підготовку до підписання та подальшої імплементації угоди.
У свою чергу, президент Євросоюзу Герман Ван Ромпей висловив стурбованість ситуацією в судовій системі України.
За його словами, ратифікація і підписання угоди про асоціацію залежить від вирішення питання заполітизованості судів і справи Юлії Тимошенко.

Джерело - Відголос

Немає коментарів:

Дописати коментар