неділю, 12 лютого 2012 р.

З різдвяної української ялинки, подарованої Папі, виготовлять іграшки


На площі Святого Петра у Ватикані вже немає ані різдвяної ялинки, ані вертепу. Ввечері 2 лютого, у празник Стрітення Господнього за григоріянським календарем, із закінченням різдвяного періоду, погасли вогні у вертепі та освічення ялинки. Зазвичай їх демонтують протягом наступного дня, але цього року несподівана хуртовина в Римі не дозволила провести ці роботи і ялинка з Карпат, подарована Папі Бенедиктові ХVІ, ще кілька днів радувала прочан сніговими шатами.

Яка ж доля української ялинки? Її корисне служіння не закінчується. Ось уже сьомий з черги рік Ватикан дарує ялинки, які прикрашають в різдвяний період площу Святого Петра, римській культурній асоціації, яка забезпечує деревиною народних майстрів та ремісників. Після принаймні одного року природного сушіння деревина буде передана майстрам, які виготовлять дерев’яні напівфабрикати для дітей, які будуть їх викінчувати у шкільних майстернях, або інші більші та менші речі, призначені для шкіл чи дитячих лікарень, як також дерев’яні іграшки, які будуть передані організаціям, що опікуються притулками і дітьми з бідних сімей.

А про долю дерев’яних іграшок, які прикрашали ялинку, інформує сайт Посольства України при Святому Престолі. Після демонтажу української ялинки, дерев’яні іграшки ручної роботи, які слугували декораціями для різдвяного дерева, будуть передані римській педіатричній лікарні «Bambino Gesù» для дітей, що проходять лікування у цьому медичному закладі, а також ватиканській організації «Dispensario S.Marta», що опікується проблемами бідних дітей мігрантів. Благодійна акція з передачі іграшок дітям була ініційована Посольством України у Ватикані та стала можливою завдяки співпраці з Губернаторатом Держави-Міста Ватикан. Ці дерев’яні іграшки у вигляді ангелів, птахів та тварин були виготовлені у національному стилі спеціально для оздоблення українських ялинок на площі Святого Петра та площі Святої Марти у Ватикані.

Джерело - 
Католицький оглядач

Немає коментарів:

Дописати коментар