четвер, 16 лютого 2012 р.


В Україні останнім часом стають дедалі популярнішими магазини з натуральними органічними продуктами.

Овочі та фрукти вирощуються без додавання хімії, тому врожайність значно нижча. До того ж підготовка ґрунтів, немеханічна обробка продуктів, їх зберігання та транспортування також формують кінцеву вартість, яка часто утричі перевищує середні ринкові ціни, з'ясували журналісти видання "Газета киевская".

Для прикладу, буханець хліба масою 330 грам з органічних інгредієнтів коштує 6,50 грн, проти 3,30 за півкілограмовий батон. Сир без пальмової олії та домішок - 250 грн за кілограм, тоді як в супермаркеті кіло "російського" коштує 70-100 грн/кг, залежно від виробника.

Для того, щоб з'ясувати, чи дійсно варто переплачувати потрійну ціну за так звані органічні продукти, журналісти віднесли декілька зразків до спеціалістів.

"Перевірка меду показала, що це дійсно натуральний продукт. А от у гранатовому соку знайшли штучні барвники, яких там, звісно, не повинно бути", - розповіла Ніна Кільдій, керівник експертно-
аналітичного відділу Центру незалежних споживчих експертиз "Тест".

За словами експерта, цей приклад показує, що виробники спекулюють поняттям "органічний".

На думку фахівців аграрного ринку, для того, щоб споживач був впевнений в якості натуральних продуктів, це питання має регулюватись на законодавчому рівні.

"У Верховній Раді повинні були прийняти закон про органічні продукти, але він пройшов лише перше читання, і в кінцевому результаті його не прийняли",- пояснює завідувач сектором Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Анатолій Осадчий.

Тому наразі, за його словами, юридично такого поняття, як органічні продукти в країні не існує. Ті продукти, які іменуються "органічними", можуть дійсно бути такими, якщо вирощені на органічних добривах, органічних грунтах. А можуть бути просто не шкідливими і нічим не відрізнятись від тих, які продаються в супермаркетах і магазинах.



Джерело - tsn.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар