пʼятницю, 10 жовтня 2014 р.

Підкуп виборців: забагато гречки не буває?



Вибори до Верховної Ради зараз рясніють різними порушеннями, фальсифікаціями і хитрощами. Партії не соромляться реєструвати «двійників», випускати листівки від імені іншого кандидата і підкуповувати громадян.


Обіцянки, гречка та цукор - таким «ексклюзивним» пакетом кандидати по мажоритарних округах активно намагаються підкупити виборців Харківської області.

За 17 днів до вибору зафіксовано більше 8 фактів непрямого підкупу виборців. На думку політолога Валерія Дудко, технологія відпрацьована на попередніх виборах, і її будуть застосовувати частіше ближче до кінця виборчої кампанії.

З середини вересня у Харкові роздавали продуктові пакети з агітаційними листівками від Володимира Скоробагача. Дані про це вже передані в правоохоронні органи. Наразі вже ведеться кримінальне провадження за фактом підкупу.

Аналогічні випадки масового підкупу зафіксовані в Первомайському, Близнюківському та Балаклійському районах нашої області. Від декількох кандидатів соціальні працівники розносили набори з продуктами від дверей до дверей. Громадяни розкривали цих «меценатів» один за одним та інформували міліцію. Виборці так само зверталися до районних парторганізації «ВО« Батьківщина »і просили допомогти зупинити порушення. Зараз цими «гречкосіячами» займається управління МВС та громадська організація «Опора», яка спеціалізується на боротьбі з порушеннями виборчого права.

«У нинішній час просто неможливо не знати про кримінальну відповідальність за підкуп виборців. А коли кандидати продовжують здійснювати подібне, це потрібно відразу фіксувати. Якщо хтось порушує правила гри - варто робити висновки про те, як він буде працювати після виборів », - коментує юрист, член Лозівської міськрайонної громадської організації Центр громадських ініціатив «Народна дія» Василь Ткаленко.

Не секрет, що продуктовими наборами від кандидата найбільше цікавляться пенсіонери та малозабезпечені. «Технологія покупки голосів електорату шляхом роздачі цукру та олії є неефективною через те, що виборець давно вирішив для себе брати і не голосувати» - пояснює політолог Валерій Дудко.

Немає коментарів:

Дописати коментар